Florens Artman: Hag nas laže dvadeset godina

Darko Momić
Florens Artman: Hag nas laže dvadeset godina

Banjaluka - Bivši portparol Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili kraće Haškog tribunala Florens Artman iznijela je još jedan dokaz u prilog tvrdnjama da je riječ o antisrpskoj instituciji koja je izbjegavala da procesuira odgovorne za zločine nad Srbima.

Artmanova je hrvatskom portalu “Ekspres” otkrila da taj sud nikada nije planirano da Franjo Tuđman i Alija Izetbegović budu procesuirani, navodeći da je javnost “svoje stavove o tome stekla na osnovu izjava pojedinaca iz suda”.

- Međutim, mislim da čak postoji i službeni dokument o Izetbegoviću u kome se sud izjasnio kako odbija tu inicijativu. Mislim da je to bilo prije nego što sam došla u Tribunal. Sud se izjasnio da je razmotrio slučaj, ali da nema osnova za optužnicu - rekla je Artmanova.

Uprkos tome što su najviši zvaničnici tribunala, među kojima i bivši glavni tužilac Karla del Ponte, nekoliko puta javno rekli da su pripremane optužnice protiv nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i bivšeg bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, do toga nikada nije došlo.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić podsjeća da je Artmanova ranije davala bombastične izjave kojima je podizala buru u javnosti, poput onih da se Slobodan Milošević sam trovao ili da Ratko Mladić svjesno pogoršava svoje zdravstveno stanje s ciljem da bude pušten u Rusiju na liječenje, gdje bi onda lažirao svoju smrt. Međutim, Kojić tvrdi da se ovome što je sada rekla Artmanova može vjerovati.

- Matija Bećković je u svom stilu jako lijepo rekao da su pred Haškim tribunalom svi nevini, dok im se ne dokaže da su Srbi. Poslije ovoga što je rekla Artmanova, njegove riječi dobijaju punu potvrdu, jer sve više padaju maske i pokazuje se pravo lice te institucije, iz koje su Srbi dobili sve osim pravde - kaže Kojić.

Nažalost, dodaje on, posebno zabrinjava to što se po gotovo identičnoj matrici ponašaju u “malom Hagu”, tj. Sudu i Tužilaštvu BiH, kojima je trebalo skoro dvije decenije da podignu i potvrde optužnice protiv generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i Atifa Dudakovića.

Bivši potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Slavko Jovičić još 2003. godine je nakon susreta sa Karlom del Ponte rekao da mu je ona nagovijestila da će u Hag morati da odu najodgovorniji bošnjački lideri.

Centri moći

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da tvrdnja Florens Artman predstavlja jedan od brojnih dokaza da je Haški tribunal antisrpski sud.

- Haški tribunal su osnovali zapadni centri moći koji već gotovo tri decenije vode politiku duplih aršina prema kojima su Srbi glavni krivci za ratove na prostoru bivše Jugoslavije i agresori, a Albanci, Bošnjaci i Hrvati tobože žrtve koje su vodile oslobodilačke ratove - ocijenio je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana