Eвропска Унија повећава буџет за Балкан

Агенције
Eвропска Унија повећава буџет за Балкан

Брисел, Бањалука - Европска унија (ЕУ) ће у значајној мјери повећати свој буџет за западни Балкан, али се не зна колики је конкретан износ, потврђено је “Независним” у Европској комисији.

Објаснили су да ће укупан буџет ЕУ за спољне послове и међународну сарадњу од 2021. до 2027. износити 123 милијарде евра за поменути период од седам година, из чега се може посредно закључити да би могло доћи до повећаних давања и за наш регион, махом ради помоћи у рјешавању проблема миграција, односно миграната који ка ЕУ иду користећи балканску руту.

Такође, у Комисији нам је речено да ће више информација бити када се усвоји буџет и када се буде знало у које конкретне намјене ће бити усмјерене 123 милијарде за спољне приоритете ЕУ. Преговори о буџетском оквиру трају и обриси би могли бити познати већ почетком наредне године.

Речено нам је и да је посљедња актуелна информација са софијског самита ЕУ и западног Балкана да је обећано да ће бити више средстава за дигитализацију и развој широкопојасног интернета, за који ће бити издвојено 30 милиона евра за свих шест земаља, а дио тог новца ће бити распоређен и за смањење роминга.

Обећана је милијарда евра повољних кредита

Такође, на овом самиту обећана је милијарда евра повољних кредита за развојне пројекте, као и додатних 190 милиона евра за повезивање транспортне инфраструктуре.

Подсјећања ради, за регион западног Балкана је од 2007. године кроз Инструмент за претприступну помоћ додијељена помоћ у вези са миграцијама у износу од 208,5 милиона евра, а то укључује подршку подизању стандарда контроле граница, подизању стандарда у објектима за прихват тражиоца азила, усклађивању стандарда процедура за азил са стандардима ЕУ, те заштити и пружању помоћи мигрантима и избјеглицама у региону.

У БиХ ЕУ је финансирала изградњу прихватног центра за ирегуларне мигранте у Источном Сарајеву, а тренутно је у припреми пројекат за снабдијевање Граничне полиције неопходном опремом у вриједности од два милиона евра, што ће укључивати видео-надзор граничних прелаза.

Европска унија такође финансира регионални пројекат који спроводе ИОМ и “Фронтеџ” са 2,5 милиона евра, који пружа подршку у областима борбе против кријумчарења људи и миграција кроз регионалне обуке и радионице. Што се тиче збрињавања миграната, ЕУ је недавно одобрила БиХ 1,5 милиона евра, а у плану су и додатна средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана