Evropol posvađao domaću policiju

Željka Domazet
Evropol posvađao domaću policiju

Banjaluka - Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je juče da će dati saglasnost za promjenu adrese zajedničke kontakt tačke sa Kancelarijom evropske policije, ali da se u memorandumu sa Evropolom ne može pominjati Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i da neće prihvatiti mijenjanje operativnog sporazuma s Europolom potpisanog 31. avgusta 2016. godine.

Lukač je reagovao nakon što je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio da memorandum sa Evropolom o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke u BiH neće biti potpisan zbog uslovljavanja policijskih agencija koja su političkog karaktera. Precizirao je da predstavnicima MUP-a RS nije bilo prihvatljivo da adresa, odnosno sjedište kontakt tačke bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela sa obrazloženjem da je ona u svakom smislu sporna.

- MUP RS je, nakon što je odbačena ideja da sjedište kontakt tačke bude u Ministarstvu bezbjednosti BiH, pristao da sjedište bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela uz uslov da u memorandumu bude naveden samo naziv ulice, ali ne i naziv te agencije, što su odbili predstavnici Federalne uprave policije i kantonalni MUP-ovi - rekao je Mektić i dodao da ne krivi isključivo MUP RS i da je bilo uslovljavanja i sa drugih strana.

Mektić je podsjetio da je operativni sporazum sa Evropolom potpisan prošle godine i da se od tada 16 policijskih agencija u BiH pokušavaju dogovoriti o sjedištu kontakt tačke, zbog čega je potpisivanje memoranduma koje je trebalo da bude obavljeno juče neizvjesno.

Lukač pojašnjava da nije sporno potpisivanje memoranduma, ni saglasnost za promjenu adrese.

- Međutim, mi ne prihvatamo da se u tom dokumentu pominje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela jer zajednička kontakt tačka neće biti u njenom sastavu - rekao je Lukač.

Podsjetio je da je sa Evropolom ranije potpisan operativni sporazum u kojem piše da je Ministarstvo bezbjednosti BiH adresa koja će biti zajednička kontakt tačka za saradnju sa Evropolom.

- Sada imamo priču da u Ministarstvu bezbjednosti nemaju dovoljno prostora, nemaju dvije ili tri kancelarije da bi ta zajednička kontakt tačka radila na toj adresi. Ne  mogu da dozvolim da se mijenja operativni sporazum - naveo je Lukač i dodao da je na sastanku sa Mektićem dogovoreno da potpišu sporazum u kojem za sada ostaje adresa Ministarstva bezbjednosti koja je navedena i u operativnom sporazumu, a da se nakon toga zatraži mišljenje od svih potpisnica sporazuma za promjenu adrese.

BiH izuzetak

Dragan Mektić kaže da je potpisivanje memoranduma sa Evropolom trebalo da bude jedan od najvećih koraka u evropskim integracijama u oblasti bezbjednosti.

- Zbog raznih uslovljavanja BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema svog oficira za vezu u Hagu. Sporazumom je bilo predviđeno i da Evropol pošalje svog oficira u BiH, ali ni do toga neće doći - rekao je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana