Europol: Sa stranih ratišta u BiH se vratio 41 borac

klix.ba
Europol: Sa stranih ratišta u BiH se vratio 41 borac

SARAJEVO - Evropska policija Europol objavila je izvještaj o stanju terorizma za 2017. godinu, u kojem se navodi kako je prošle godine zabilježen samo jedan neuspjeli pokušaj pojedinca da otputuje iz BiH na strano ratište.

U izvještaju se na nekoliko mjesta spominje i BiH, a prije svega u kontekstu da je 2017. godine objavljen magazin terorističke organizacije Islamska država “Rumyah” i na jeziku bošnjačkog naroda.

Dodaje se kako propagandna sredstva “Al-Naba” i “Rumyah” imaju za cilj naglašavanje ideologije i diskursa terorističke organizacije. 

Europol navodi da ni u jednoj zemlji zapadnog Balkana tokom prošle godine nisu zabilježeni teroristički napadi i da je na Kosovu zabilježeno smanjenje promotivnih aktivnosti ID.

Takođe, prošle godine na Kosovu nije bio zabilježen nijedan slučaj pružanja finansijske ili logističke podrške terorističkim grupama. 

Zemlje zapadnog Balkana izrazile su zabrinutost zbog mogućeg vraćanja boraca sa stranih ratišta u zemlje na teritoriju Evrope. Prošle godine su kosovske vlasti pokrenule ukupno 54 predmeta zbog sumnje na učešće u terorističkim aktivnostima na teritoriji Iraka i Sirije, a u taj broj ulaze i predmeti koji na kraju nisu dokazani.

Uhapšeni državljani Kosova osumnjičeni su prije svega zbog propagandnih aktivnosti. 

Što se tiče BiH, u izvještaju se navodi da je do kraja decembra 2017. godine iz BiH u Irak i Siriju otputovalo blizu 300 osoba. Prema procjenama bh. vlasti, 107 državljana BiH, od čega 61 muškarac i 46 žena, još uvijek se nalazi u Siriji. U BiH se navodno vratio 41 borac sa stranog ratišta, dok je 71 poginuo. 

“Prošle godine zabilježen je samo jedan neuspjeli pokušaj pojedinca da otputuje iz BiH na područje sukoba”, navodi se u izvještaju. 

Evropska policija upozorava i da unutar ekstremističkih grupa u BiH postoje frakcije s različitim vjerskim i ideološkim uvjerenjima. 

Članovi albanske, bošnjačke i romske manjinske zajednice dominantni su u ekstremističkim grupama u Srbiji. Susjedna zemlja izvijestila je Europol kako su ekstremisti prošle godine nastavili sprovođenje propagandnih aktivnosti, kako direktnim kontaktima isto tako i putem interneta i društvenih mreža. 

Srbija tvrdi da su ove aktivnosti bile usmjerene na radikalizaciju i regrutovanje novih članova za terorističke organizacije. Takođe se navodi kako je prošle godine došlo do pada aktivnosti koje se odnose na regrutovanje novih osoba u ID. 

Crna Gora je Evropsku policiju obavijestila o prisustvu nekoliko radikalnih grupa, među kojima su najizraženiji džihadisti i tekfirdžije. Crnogorski mediji prenose da se na tekfirdžije u Crnoj Gori gleda kao na veoma rigidne u interpretaciji osnovnih islamskih postulata, oni izvode religijske obrede prema striktnim šerijatskim pravilima.

“Tekfirdžije šire različite propagandne materijale internetom, ali nisu stvarna teroristička prijetnja. Isto se odnosi i na džihadističku grupu u zemlji, iako neki njeni članovi, posebno povratnici sa stranih ratišta, posjeduju znanja i vještine koje se mogu iskoristiti u terorističke svrhe”, ističe Europol.

Takođe se napominje i da se umjerene grupe suprotstavljaju nasilnim metodama i traže distanciranje od radikalnih elemenata. U izvještaju Europola se navodi da je zbog sukoba iz prošlosti između zapadnobalkanskih zemalja velika količina naoružanja dostupna na tom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana