Ешдаин: Не дајте Србији у ЕУ пре БиХ, а Србима српске пасоше

Танјуг
Ешдаин: Не дајте Србији у ЕУ пре БиХ, а Србима српске пасоше

Сарајево - Бивши високи представник међународне заједнице у Сарајеву, Педи Ешдаун, упозорио ЕУ да би се поново могла суочити са сукобима на Балкану уколико изолује БиХ.

У случају да Србија уђе у Европску унију пре БиХ, Ешдаун предлаже Бриселу да онемогући Србима из Републике Српске и Федерације да користе пасоше Србије све док и БиХ не приступи ЕУ.

Британски медији пишу да је Ешдаун изјавио да Европска унија склопљених очију улази у нови сукоб уколико дозволи да Србија уђе у ЕУ те на тај начин у потпуности изолује БиХ, пренео је сарајевски Дневни аваз.

Приступање Србије Европској унији могло би, пема Ешдауну, да заустави реформе у БиХ и на крају БиХ претвори у коначни циљ држава попут Турске и Русије.

"Тада ће сваки Србин у Босни и Херцеговини имати други пасош и моћи ће путовати по Европској унији. У том тренутку уопште неће бити никаквог интереса за будуће реформе у БиХ", рекао је Ешдаун.

Како каже, то значи да ће Бошњаци бити једини народ који је изостављен, изолован и окружен непријатељима исто као и 1992. "Европска унија, коју подржавају западне силе, у незнању реализује планове Слободана Милошевића, Фрање Туђмана, Радована Караџића и Ратка Младића", навео је.

Британски Експрес наводи да ЕУ планира да прими Србију и Црну Гору, Албанију, Македонију, Косово* и БиХ до 2025. године, али да гранични спорови и даље остају неријешено питање. "Мислим да Бошњаци више никада неће допустити да буду изоловани као што су били 1992. године, окружени непријатељима и без будућности у Европи. Уколико не решите овај проблем, ја не видим да то онда неће значити повратак у сукобе", казао је Ешдаун.

Бивши високи представник у Босни и Херцеговини такође је рекао да би Брисел могао да избјегне нови сукоб привременим заустављањем Срба с двојним пасошима да путују по ЕУ све док БиХ не испуни услове потребне за приступ.

"Хоћу рећи да било који Србин у Србији, ако би се придружила ЕУ, може доћи у Европу на на основу њиховог пасоша, али свако ко има други пасош у БиХ не може доћи у Европу све док БиХ не постане чланица ЕУ", предложио је Ешдаун.

Увјерен је, закључио је, да у БиХ више неће бити рата, али да повратак у сукоб значи препуштање БиХ турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану и руском предсједнику Владимиру Путину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана