Erdogan završio posjetu Sarajevu

Srna, klix.ba
Erdogan završio posjetu Sarajevu

Sarajevo - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan završio je posjetu BiH, tokom koje je razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i održao predizborni skup u sarajevskoj dvorani “Zetra”.

Prije odlaska iz Sarajeva, Erdoganu je u Internacionalnom univerzitetu dodijeljen počasni doktorat. Turski predsjednik je prethodno položio cvijeće na grob nekadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.


Iako je bilo planiranao, Erdogan nije prošetao starim dijelom Sarajeva, niti je sa Izetbegovićem prisustvovao vjerskoj službi u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Na Kongresu Unije evropskih turskih demokrata u “Zetri”, Erdogan je poručio da je Turska bila i da će ostati uz BiH. On je podsjetio da mu je Alija Izetbegović pred smrt “ostavio zavjet” i rekao mu da se “pobrine za ovo područje”.

“Mi Bosnu nikada nismo smatrali drugim prostorom i vođeni tom mišlju smo i danas i uvijek ćemo biti uz BiH. Evropski prostor za nas nije ništa novo, tu su naši preci živjeli 1.000 godina. Nakon što se raspalo Osmansko carstvo mi smo se povukli na prostore Trakije, ali smo uvijek imali odnose sa Evropom”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik u Sarajevo je stigao sa delegacijom ministara koji su sa kolegama iz BiH razgovarali o zajedničkim projektima i saradnji, a potpisano je i pismo namjere za izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, koji bi trebalo da finansira Turska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana