Ердоган завршио посјету Сарајеву

Срна, klix.ba
Ердоган завршио посјету Сарајеву

Сарајево - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган завршио је посјету БиХ, током које је разговарао са предсједавајућим Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и одржао предизборни скуп у сарајевској дворани “Зетра”.

Прије одласка из Сарајева, Ердогану је у Интернационалном универзитету додијељен почасни докторат. Турски предсједник је претходно положио цвијеће на гроб некадашњег бошњачког члана Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића.


Иако је било планиранао, Ердоган није прошетао старим дијелом Сарајева, нити је са Изетбеговићем присуствовао вјерској служби у Гази Хусрев-беговој џамији.

На Конгресу Уније европских турских демократа у “Зетри”, Ердоган је поручио да је Турска била и да ће остати уз БиХ. Он је подсјетио да му је Алија Изетбеговић пред смрт “оставио завјет” и рекао му да се “побрине за ово подручје”.

“Ми Босну никада нисмо сматрали другим простором и вођени том мишљу смо и данас и увијек ћемо бити уз БиХ. Европски простор за нас није ништа ново, ту су наши преци живјели 1.000 година. Након што се распало Османско царство ми смо се повукли на просторе Тракије, али смо увијек имали односе са Европом”, рекао је Ердоган.

Турски предсједник у Сарајево је стигао са делегацијом министара који су са колегама из БиХ разговарали о заједничким пројектима и сарадњи, а потписано је и писмо намјере за изградњи аутопута Сарајево-Београд, који би требало да финансира Турска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана