Ердоган на митингу у БиХ сакупља гласове из Европе

Агенција
Ердоган на митингу у БиХ сакупља гласове из Европе

Анкара, Сарајево - Реџеп Тајип Ердоган, турски предсједник, требало би у Сарајеву да одржи први политички скуп у иностранству пред предстојеће изборе у тој земљи, јављају турски медији.

Како је наведено, митинг је планиран за 20. мај за изборе који ће у Турској бити организовани 24. јуна. Турски медији наводе да би на митинг требало да дође 10.000 турских држављана који су на привременом раду у земљама Европе, а у којима је донесена одлука о забрани одржавања Ердоганових предизборних скупова.

Наведено је и то да се на овом митингу, који организује Странка правде и развоја Турске, очекује долазак Бошњака, не само из цијеле БиХ, већ и из Србије, односно из Санџака и других дијелова Балкана.

Подсјећања ради, Аустрија, Холандија и Њемачка су међу земљама које су забраниле Ердоганове митинге, а ради се о земљама у којима живи велики број Турака.

Из два од три кабинета чланова Предсједништва БиХ нам је речено да не могу давати коментаре, јер из Амбасаде Турске немају информацију да ли предсједник Ердоган уопште долази, те су нам препоручили да се обратимо Секретаријату Предсједништва, из којег нам до краја радног времена није послат одговор, али незванично сазнајемо да нису добили никакву званичну ноту из Турске.

У Кабинету Бакира Изетбеговића, предсједавајућег Предсједништва БиХ, речено нам је да ћемо одговор добити данас, с обзиром на то да је јуче био у току Сарајево бизнис форум.

Мехмет Шимшек, замјеник предсједника Владе Турске, који борави на овом форуму, рекао је да нема информације о доласку Ердогана у Сарајево, али ако се то догоди, да ће продубити и ојачати везе Турске са БиХ.

"У интересу Турске је да балканске земље буду стабилне и просперитетне. Настављамо подржавати регионални мир и стабилност. Увјерени смо да је будућност свијетла", рекао је он.

Срећко Латал, регионални уредник Бирна за БиХ и политички аналитичар, каже да не би био изненађен да до посјете дође, имајући у виду утицај и политичко присуство Турске у БиХ.

"То је само још један дио тренда разних растућих утицаја који се преплићу у БиХ и на Балкану почевши од посјете делегације Руске Федерације, коју смо видјели протеклих неколико дана, и разних других. На неки начин Балкан опет постаје терен на којем се глобални играчи играју, што никад није било посебно добро за сам Балкан", сматра Латал.

Он сматра да се глобалне силе покушавају позиционирати на Балкану, али да локалне политичке елите немају заједнички став о томе како заштитити интересе народа и грађана који живе у БиХ.

Милош Шолаја, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци, каже да није јасно да ли би Ердоган дошао због обрачуна са гуленистима који дјелују у БиХ, или да да политичку подршку СДА на предстојећим изборима.

"Ако су разлози посјете избори у БиХ, онда мислим да би требало рећи да је то центаршут за Бакира Изетбеговића", каже он.

Шолаја се слаже са Латалом да је појачан интерес великих сила на Балкану и у БиХ, али сматра да се њихов реални утицај преувеличава.

"Нисмо ми толико битни колико ми мислимо. Ми себе често волимо да представљамо важнијима него што то заиста јесмо", наводи Шолаја.

Галиб Гицић, политички аналитичар из Србије, каже да Ердоган гаји посебна осјећања према балканским народима, а нарочито према Бошњацима, и да нема ништа лоше у томе да он дође у БиХ.

"У Турској живи неколико милиона Бошњака и вероватно има жељу да и њима као бирачима пошаље поруку. Ако је нормално да мађарски премијер Орбан кампању пресели у, рецимо, Суботицу, или хрватски политичари у БиХ, или политичари из Србије у Бањалуку, не мислим да је лоше да и Ердоган то уради у БиХ. Овакве посете само даље повезују народе и државе, и посета може бити само конструктивна и добра за демократије Турске и БиХ", сматра он.

Додик: РС свјесна аспирација Турске

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да је Српска свјесна аспирација Турске у БиХ и подршке Бошњацима, али је неприхватљиво да се "петљају у љубав српског народа према Србији и Русији".

Он је нагласио да је чињеница да је Турска веома моћна земља, да има значајан уплив у регионалним политикама и односима.

"Њихова навијачка позиција, везана искључиво за подршку Бошњацима, коју видимо на сваком кораку, нама не годи, али немогуће је игнорисати чињеницу да је Турска присутна и да она исказује подршку Бошњацима овдје и својим аспирацијама на овом простору", рекао је Додик коментаришући најаве да ће Ердоган 20. маја одржати предизборни скуп у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана