Епилог чека 306.000 предмета

Ведрана Кулага
Епилог чека 306.000 предмета

Сарајево - Судови у БиХ завршили су прво полугодиште са готово 306.000 неријешених предмета, а пресјек стања на терену је показао да је застара све учесталији епилог.

Ти и други подаци сажети су у извјештају о раду судова и тужилаштава од јануара до краја јуна 2018. године, који је у септембру усвојен на сједници Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ.

Из документа је видљиво да су судије на бројним адресама муку мучиле са предметима, а из ВСТС-а су нагласили да су наведени подаци извучени искључиво на основу података у Систему за аутоматско управљање предметима (ЦМС) и да не укључује “комуналне” предмете који су, иначе, најбројнији.

Анализа ВСТС-а је показала да је укупан број неријешених предмета на крају јуна ове године био мањи за око пет одсто у односу на почетак године, што у бројкама износи 16.037.

Број предмета највише је смањен у општинским судовима, а највеће повећање је забиљежено у Суду БиХ.

Генерално гледајући, судије су најбоље резултате забиљежиле на грађанским предметима којих је на крају првог полугодишта било 10.000 мање него почетком године, док је број ванпарничних скочио за готово 3.300.

- Укупан број примљених предмета у првом полугодишту ове  у односу на исти период прошле године смањен је за 3.864 предмета, односно два одсто - казали су у ВСТС-у.

Ситуација није обећавајућа ни када се погледа укупан број ријешених предмета, јер је у првој половини ове године у односу на исти период лани био мањи за 1.668. Већи број ријешених предмета евидентиран је само у Суду БиХ и то за један.

Занимљиви подаци су и у вези са застаром. Укупан број предмета у којима је наступила застара повећан је за 81 тако да је до краја првог полугодишта такав епилог забиљежен у 204 предмета. Ријеч је о кривичним и прекршајним предметима.

- У судовима и тужилаштвима у првом полугодишту 2018. повећан је број предмета гдје је дошло до застарјелости кривичног гоњења у поређењу са истим периодом прошле године. До тога је дошло у највећој мјери због законодавних измјена у 2017. години. Наиме, новим Кривичним закоником РС из јула прописани су краћи рокови за наступање застарјелости кривичног гоњења - казали су у ВСТС-у.

Предсједник Управног одбора Удружења судија РС Миленко Милекић каже да судије нису рачунале на промјену закона и да је то један од разлога због чега долази до чешће застаре.  Милекић, који је и предсједник бањалучког Основног суда, каже да тај суд добро ради што поткрепљује подацима да су у протеклом периоду смањили број предмета, укључујући и “комуналне”.

- Квалитет рада нам је на добром нивоу, имамо релативно добар успјех када се ради о испуњавању оријентационе норме, а напредујемо у смањењу старих предмета. За четири године број предмета је смањен за 30 одсто тако да сад имамо око 71.000 предмета, а у тај збир улазе и “комунални” предмети - рекао је Милекић и додао да је тренд да се што прије ријеше стари предмети. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана