Epidemija morbila u Zvorniku

Milijana Latinović
Epidemija morbila u Zvorniku

Zvornik - Troje djece iz iste porodice na području Zvornika oboljelo je od morbila, zbog čega je na području toga grada proglašena epidemija.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske juče su saopštili da su u zvorničkom Domu zdravlja naveli da su sve troje mališana imali tipične simptome malih boginja, te su hospitalizovani, a niko nije vakcinisan MRP vakcinom.

- Dom zdravlja preduzeo je sve neophodne protivepidemijske mjere i u redovnom su kontaktu sa Regionalnim centrom Instituta u Zvorniku, te nadležnim pedijatrom u tamošnjoj bolnici - saopšteno je iz Instituta.

Naglasili su da se epidemija proglašava kad obole dvije ili više osoba koje su bile u kontaktu.

- Morbile su zarazno virusno oboljenje koje se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Kako je obuhvat MRP vakcinacijom posljednjih godina u Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto, potrebno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti - istakli su u Institutu za javno zdravstvo. Podsjetili su da su prije mjesec, kada su se pojavili prvi pacijenti oboljeli od morbila u Sarajevu, uputili dopise svim domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i pedijatrijskim ambulantama u vezi sa jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila u Republici Srpskoj.

Dežurni pedijatar u zvorničkoj Bolnici Koviljka Gotovac istakla je juče za “Glas Srpske” da je riječ o trojici dječaka uzrasta između osam i deset godina iz jedne porodice u Kiseljaku.

- Riječ je o socijalno ugroženoj porodici u kojoj odrastaju još dvije djevojčice i očekujem da će idućih dana sigurno i one imati simptome morbila. Prvi dječak koji se razbolio donio je virus iz doma u Sarajevu. Bio je u veoma lošem stanju i nakon pregleda kod nas u bolnici upućen je na liječenje u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluku, gdje mu je pružena sva potrebna zdravstvena njega, a koliko znam, pušten je na kućno liječenje - kazala je Gotovac. Ona je apelovala na sve roditelje da povedu računa o zdravlju djece i obavezno ih vakcinišu jer morbile mogu imati i smrtne posljedice.

 Vakcinacija

U Institutu za javno zdravstvo RS ističu da se MRP vakcina, prema programu obavezne vakcinacije u Srpskoj, daje u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa šest godina, odnosno pred upis u osnovnu školu. 

- Poštovanje kalendara imunizacije predstavlja prioritet, bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu djece u periodu kada su najosjetljivija na infekciju, kao i na komplikacije infekcije, niti je moguće ostvariti kvalitetan kolektivni imunitet i spriječiti potencijalne epidemije - rekli su u Institutu.

Obuhvat MRP vakcinom u RS

83,4% - 2018. godine

83% - 2017. godine

74% - 2016. godine

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana