Energetski samit: Legislativa prepreka za razvoj sektora električne energije i gasa u BiH

Srna
Energetski samit: Legislativa prepreka za razvoj sektora električne energije i gasa u BiH

Sarajevo - Glavna prepreka za razvoj sektora električne energije i gasa jeste postojeća legislativa i regulativa u BiH, odnosno zaostatak u prenošenju i sprovođenju EU zakonodavstava, ocijenjeno je na četvrtom Energetskom samitu u BiH, koji je počeo danas u Neumu

Učesnici samita su ukazali da ovaj zaostatak utiče na dalji razvoj sektora, bezbjednost snabdijevanja i interes investitora da ulažu u BiH.

Direktor projekta USAID-a "Investiranje u sektor energije" Ognjen Marković rekao je novinarima da je tržište električne energije u BiH dijelom otvoreno, te da je za potpunu otvorenost potrebno donijeti legislativu sa kojom BiH kasni.

Ekspert iz oblasti elektroenergetskih mreža i sistema Mirza Kušljugić rekao je da BiH niko neće isključiti iz energetske zajednice. "To jedino možemo mi sami", naglasio je Kušljugić.

Energetski samit u BiH 2018, na kojem učestvuje oko 400 najvećih stručnjaka iz elektroenergetskog sektora i donosilaca odluka, predstavlja nastavak uspješnog dijaloga u energetskom sektoru koji organizuju i finansiraju USAID i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju.

Samit se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana