Džaferović: U sali za sjednice Predsjedništva ne može stajati nijedna druga zastava osim zastave BiH

nezavisne.com
Džaferović: U sali za sjednice Predsjedništva ne može stajati nijedna druga zastava osim zastave BiH

Sarajevo - Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, komentarišući otkazivanje današnjih konsultacija Predsjedništva BiH sa parlamentarnim strankama, rekao je da je još u petak dogovoreno da se danas održe konsultacije sa svim parlamentarnim strankama u zgradi Predsjedništva BiH u sali 30, koja je inače predviđena za održavanje sjednica Predsjedništva.

Kako je rekao, nedugo poslije toga stigao je zahtjev iz kabineta Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u kojem traži da se iz sale 30 ukloni zastava BiH na šta nije pristao jer se to kosi sa ustavom i zakonom .

“Jutros je ponovo stigao zahtjev iz kabineta gospodina Dodika u kojem traži da se pored zastave BiH stavi i zastava RS, na šta ja opet nisam pristao jer je to protivno Zakonu o zastavi BiH”, kazao je Džaferović i dodao da je nakon toga Dodik otkazao konsultacije sa strankama u Predsjedništvu.

On je novinarima kazao da je mimo dogovora sa njim Dodik odlučio da uputi pismene zahtjeve strankama koje participiraju u parlamentu BiH da se izjasne o mandataru za sastav Savjeta ministara BiH.

“To je uradio mimo konsultacija sa mnom, to tako ne može”, rekao je Džaferović.

Na upit novinara šta će se desiti sutra, s obzirom da je Dodik najavio da će odgoditi sjednicu Predsjedništva ako ne bude zastave RS, Džaferović je rekao da se tu nema šta komentarisati je to pitanje zakona.

“Ja ću sutra u 10 sati otići na konsultacije u Dodikov kabinet i neću imati problem što tu stoji zastava RS jer je to i prije bilo tako, ali u sali 30 u kojoj se održavaju zvanične sjednice Predsjedništva BiH, ne može stajati nijedna druga zastava osim zastave BiH i o tome nema rasprave”, naglasio je Džaferović.

Upitan da prokomentariše inicijativu nekih stranaka iz RS da se i na zgradi Parlamentarne skupštine BiH postavi zastava RS, Džaferović je rekao da nije na njemu da to komentariše, te da je to na strankama koje participiraju u Predstavničkom domu kako će se dogovoriti.

Što se tiče Dodikove najave da će sjednica Predsjedništva BiH održati video linkom ukoliko ne bude istaknuta zastava RS, Džaferović je rekao ta mogućnost odstoji u Pravilniku jedino ako je jedan od članova Predsjedništva bolestan, na putu ili je spriječen da prisustvuje, a ako je sjednica od izuzetnog značaja.

Na pitanje da li će podnositi krivičnu prijavu protiov Dodika, Džaferović je rekao da on nije tu da podnosi krivične prijave te da odstoje institucije koje su tu da rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana