Двојно држављанство горка пилула за институције

nezavisne.com
Двојно држављанство горка пилула за институције

Бањалука - Из надлежних институција Републике Српске и Хрватске нисмо добили одговор како би се разријешила конфузија у вези с одговором на упитник ЕУ у којем се наводи да БиХ и Хрватска немају потписан споразум о двојном држављанству и да сви држављани БиХ који имају држављанство сусједне земље за то немају правни основ.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС тврде за “Независне” да они нису аутори поменутог одговора Европској комисији те да нису тачне тврдње о утицају МУП-а на његову израду.

“У вези с вашим питањима, која се односе на одговор 496 из упитника Европске комисије, обавјештавамо вас да у тренутку попуњавања одговора на питања из упитника Европске комисије рјешењем о именовању чланова радних група РС за израду одговора на упитник Европске комисије од 30. јуна 2016. године представник МУП-а РС није ни био именован, нити је било предвиђено да представник МУП-а буде члан радне групе 'Политички критеријуми 3', која је била задужена да изради одговор на поменуто питање”, навели су они.

Ни из Владе РС јуче нико није одговорио ко је послао поменути одговор, с обзиром на то да знамо да је он стигао из Републике Српске. Из Министарства управе и локалне самоуправе су нам рекли да ће нам у најкраћем року, наредних дана, послати тражени одговор.

Нису само представници РС јуче избјегли да дају одговор. И из Амбасаде Хрватске избјегли су да одговоре на наше питање да ли је тачно да од држављана БиХ траже да се одрекну држављанства БиХ уколико желе примити држављанство Хрватске.

Они су нас упутили да се одговор на наше питање налази у “Народним новинама Хрватске” бр. 53/91, 28/92, 113/93, 4/94, 130/11 и 110/15.

На наш захтјев да нам пруже конкретан одговор на постављено питање или да нас упуте на адресу која нам може дати тражене информације и да не избјегавају медијима пружити информације, јуче током дана нам се из те институције нико није јавио.

По свему судећи, како смо сазнали од стручњака упућених у ову област, тачно је да Хрватска тражи од држављана БиХ да се одрекну бх. држављанства, осим ако је у питању супружник хрватског држављанина.

Тиме се, као што смо писали у издању “Независних” од овог викенда, дјелимично може објаснити конфузија у вези с тим зашто поједине институције у БиХ сматрају да споразум о двојном држављанству, иако је формално потписан, не постоји, јер Хрватска не дозвољава држављанима наше земље да имају двојно држављанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана