Дудаковић ухапшен послије деценија бјежања од правде

Жељка Домазет
Дудаковић ухапшен послије деценија бјежања од правде

Бихаћ, Сарајево, Бањалука - Ратни командант Петог корпуса Армије РБиХ Атиф Дудаковић и још 12 припадника те јединице ухапшени су у петак због сумње да су 1995. године починили злочине над стотинама српских цивила и заробљених војника, а годину раније и над бошњачким цивилима лојалним Фикрету Абдићу.

Тужилаштво БиХ, које је наложило хапшења, саопштило је да су ухапшени команданти и војници Петог корпуса под истрагом због злочина против човјечности, а Дудаковићу је на терет стављен и злочин против цивилног становништва.

Дудаковић је командовао акцијама "Грмеч 94" и "Сана 95", а осумњичен је за ратне злочине почињене на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни. Према подацима институција РС које се баве истраживањем ратних злочина и тражењем несталих, у акцијама Петог корпуса током 1995. у поменутим општинама убијено је 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села. На том подручју пронађена је 21 масовна гробница са тијелима убијених Срба.

Акција хапшења

Хапшење 12 осумњичених у јутарњим часовима обавили су припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ уз подршку МУП-ова Унско-санског и Ливањског кантона. Обављени су претреси на 17 локација на подручју Сарајева, Бихаћа, Санског Моста, Кључа, Велике Кладуше и Цазина. У наставку акције око 14.30 часова је на уласку у БиХ ухапшен још један осумњичени.

Дудаковић је ухапшен у Бихаћу, а о томе је првог обавијестио пензионисаног бригадног генерала Армије РБиХ Фикрета Ћускића и замолио га да пренесе поруку његовом адвокату. Потом је у свом стану у Сарајеву ухапшен Ибрахим Надаревић, који је и члан Главног одбора СДА и савјетник замјеника предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Сафета Софтића. Надаревић је био командант 517. брдске бригаде Петог корпуса, а у послијератном периоду је био министар за питања бораца и инвалида ФБиХ. У Кључу су ухапшени некадашњи припадници Петог корпуса Ејуб Кожењић, Хусо Балагић, Сафет Салихагић, Ибрахим Шиљдедић, Адис Зјакић и Хасан Ружнић, док имена преосталих ухапшених нисмо успјели да сазнамо.

Осумњичени су након хапшења пребачени у просторије СИПА у Источном Сарајеву и требало је да буду предати тужиоцу.

- Акција је резултат дуготрајне и темељне истраге Посебног ођељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ током које је саслушано више стотина свједока и прикупљено неколико стотина доказних материјала, укључујући архивска документа, видео-снимке и материјале који се тичу ексхумације и идентификације убијених - саопштило је Тужилаштво БиХ.

У Тужилаштву су нагласили да се ратни злочини који су предмет истраге односе на страдање више стотина жртава, цивила и заробљених војника српске националности, са подручја западнокрајишких општина током 1995. и цивилног становништва бошњачке националности Аутономне покрајине Западна Босна током 1994. године.

Злочини и отезање истраге

У Тужилаштву БиХ 12 година траје истрага о злочинима Петог корпуса. Против Дудаковића су још 2006. кривичну пријаву Тужилаштву БиХ поднијели тадашњи предсједник и премијер РС Драган Чавић и Милорад Додик, а МУП РС поднио извјештај о почињеном кривичном ђелу.

Прије тога телевизије су у неколико наврата објавиле снимке на којима се Дудаковић види као актер и налогодавац ратних злочина. На видео-снимку који је настао у околини Глине и Двора на Уни 7. и 8. августа 1995. године види се да се припадници војних формација "Црне мамбе" из Хрватске и одреда "Хамзе" из БиХ, који су били под Дудаковићевом командом, обрачунавају са српским војницима и цивилима који током "Олује" напуштају Крајину. Види се тренутак када припадници Петог корпуса заробљавају војника Радета Рогића из Санског Моста. Након малтретирања, шамарања и понижавања, Рогић је брутално убијен. На снимцима се види и да Дудаковић наређује паљење српске имовине 16. и 17. септембра 1995. године.

- Тамо ћеш послати једну чету, све да се попали. Да не дођу тамо више никад - наређивао је Дудаковић.

Снимци показују и да је имао намјеру да освоји Бањалуку, али му је то остао неостварени ратни циљ. На снимцима од 9. јула 1994. виде се припадници Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна које је заробио Пети корпус. Дудаковић, окружен војницима, питао је тада гђе су два заробљеника, а кад је добио одговор да су у кампањоли, издао је наредбу: "Стријељати на лицу мјеста!"

Тужилаштво БиХ је након пријаве из РС отворило истрагу, а бивши главни тужилац Милорад Барашин је још прије неколико година био припремио оптужницу, али је све стопирано. На тој оптужници, поред Дудаковића, налазило се још 21 лице. Истрага је настављена, а његов насљедник на позицији главног тужиоца Горан Салиховић смијенио је 2014. године тужиоца Драган Чорлију зато што четири године ништа није урадио у предмету. До данас, међутим, оптужница није подигнута, а може се очекивати да то буде учињено послије ових хапшења.

Чврсти и обимни докази

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће врло брзо бити подигнута оптужница против Дудаковића и осталих ухапшених.

- Оптужница се односи на период од 13. септембра 1995. до 10. октобра 1995. године, а њоме је обухваћено убиство 256 лица, док су у овом периоду укупно убијена 763 лица, међу којима 263 цивила. Не треба заборавити ни убиство 470 српских војника који су били заробљени и над којима су извршене егзекуције - рекао је Којић.

Додаје да је Дудаковић осумњичен за планирање и наређивање злочина.

- Он је вршио егзекуције на десет локација и за то постоје докази и оригинални видео-материјали које смо доставили тужиоцу. Оперативним радом смо дошли до оригиналних видео-записа, а не оних који су презентовани на "Јутјубу" који су давали простора за двоструко тумачење - истакао је Којић и додао да су тужиоцу доставили више од 8.000 страница доказне документације за 256 убијених лица, међу којима је најстарија жртва имала 99, а најмлађа жртва 32 године.

Наглашава да је предмет толико поткован доказима да ништа осим политике не може да га сруши.

- У овом случају није дошло до цијепања предмета, док је тога било у другим случајевима. Ово је тренутно од оснивања правосудних институција на нивоу БиХ највећи предмет по обиму злочина и по функцијама које су обављали осумњичени. Неки од ухапшених су високопозиционирани у СДА, високопозиционирани официри, па чак носиоци одликовања "златни љиљан" - додао је Којић.

Инспектор Управе за тероризам и ратне злочине МУП-а РС Симо Тушевљак каже да је МУП против Дудаковића и других лица поднио извјештај о почињеним ратним злочинима Тужилаштву БиХ 1. септембра 2006. и двије допуне извјештаја 2009. и 2012. године.

- Очекујемо да ће сви бити лишени слободе и да ће оптужница врло брзо бити подигнута и потврђена, а ова лица добити заслужену затворску казну. Поднесена су три пуна извјештаја и шест допуна извјештаја против више од 20 људи. Предочили смо 2.330 доказа на више хиљада страница - рекао је Тушевљак додавши да су докази поткријепљени са више записника са саслушања свједока, ексхумација, ДНК налазима и другом документацијом.

Биографија

Атиф Дудаковић рођен је 2. децембра 1953. у селу Орахова код Градишке. Завршио је средњу војну школу у Задру, а потом Војну академију на смјеру артиљерија.

Почетак рата затекао га је у Задру, након чега је са ЈНА прешао у Книн и добио чин капетана и функцију команданта артиљерије. ЈНА је напустио у априлу 1992. године и постао командант општинске територијалне одбране Бихаћа, а затим командант Друге муслиманско-хрватске пјешадијске бригаде. У рату је напредовао до бригадног, а потом и дивизијског генерала, а на мјесто команданта Петог корпуса са сједиштем у Бихаћу постављен је 1. новембра 1993. године. Послије завршетка рата био је командант заједничке команде Војске ФБиХ.

Дудаковић је и у миру много пута доспио у центар пажње због пријетећих изјава. Пажњу јавности је крајем маја прошле године изазвао његов позив из Коњица упућен свим Бошњацима старијим од 17 година да се наоружају, поручујући да рат није завршен, већ да је само престала пуцњава.

Бабо и лабуристи

На челу Аутономне покрајине Западна Босна, чије цивиле и војнике је убијао Пети корпус, био је актуелни начелник општине Велика Кладуша Фикрет Абдић Бабо. У његовом кабинету су рекли да одавно не даје изјаве, а коментар нисмо успјели да добијемо у Абдићевој Лабуристичкој странци.

Ипак, њихов став је јасан јер су лабуристи у петак напустили сједницу Скупштине Унско-санског кантона на којој је усвојена декларација у којој је наведено да хапшења представљају наставак антибосанске политике и покушај изједначавања агресора и жртве.

Збрка са бројевима

СИПА је прва саопштила да је ухапшено 13 особа и претресено 16 локација. Касније се огласило Тужилаштво БиХ, које је навело да је ухапшено 12 особа и да су претреси вршени на 17 локација.

1994.

Пети корпус починио злочине над бошњачким цивилима у Аутономној покрајини Западна Босна

1995.

Пети корпус починио злочине над српским цивилима у крајишким општинама

2006.

У јавности се појавили снимци који свједоче о злочинима и како Атиф Дудаковић издаје наређења. Тужилаштву БиХ кривичну пријаву поднијели Драган Чавић и Милорад Додик, а МУП РС извјештај о почињеном кривичном ђелу

2007.

Тужилаштво БиХ донијело наредбу о спровођењу истраге

2009.

МУП РС поднио прву допуну извјештаја

2011.

Припадници СИПА изузели ратну документацију полицијских структура у Унско-санском кантону која се налазила у просторијама бивше касарне "Орљани" у Бихаћу

2012.

МУП РС поднио другу допуну извјештаја

2014.

Главни тужилац Горан Салиховић смијенио тужиоца Драгана Чорлију зато што четири године ништа није урадио у предмету

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана