Dudaković naređivao, vojnici ubijali - nova svjedočenja o zločinima 5. korpusa

RTRS
Dudaković naređivao, vojnici ubijali - nova svjedočenja o zločinima 5. korpusa

Optužnica protiv generala Atifa Dudakovića i 16 komandanata i vojnika Petog korpusa tzv. Armije BiH još nije potvrđena, ali iz iskaza svjedoka i preživjelih moguće je steći sliku o razmjerama počinjenog ratnog zločina i pogroma nad Srbima u četiri zapadnokrajiške opštine tokom jeseni 1995.

Samo u Ključu i 15 okolnih sela ubijena su 42 srpska civila. Dudaković je, prema iskazima zaštićenih svjedoka, lično naređivao da se zarobljeni vojnici ubijaju, a naseljena mjesta pale.

U udruženom zločinačkom poduhvatu srpsko stanovništvo s područja opštine Ključ pobijeno je i protjerano. Pripadnici jedinica kojima je komandovao Atif Dudaković zapalili su i devastirali četiri pravoslavne bogomolje. Zarobljene pripadnike VRS odvodili su na viseći most na Sani gdje su ih ubijali, a njihova tijela bacali u rijeku.

Ubistava starijih lica srpske nacionalnosti, koji nisu htjeli, ili nisu mogli da pobjegnu pred naletom Dudakovićeve vojske, bilo je i u Krupi i Sanskom Mostu. U te dvije opštine ubijeno je 110 srpskih civila, a zapaljena je i uništena 21 pravoslavna crkva.

Zaštićeni svjedoci, čije je iskaze Tužilaštvo BiH predočilo još u aprilu na ročištu za određivanje pritvora, potvrdili su da je naredbe za strijeljanje davao lično general Dudaković. Kada se pripadnicima 5. korpusa predao ranjeni srpski vojnik u mjestu Ramići, opština Ključ, doveli su ga pred Dudakovića.

Zaštićeni svjedok je posvjedočio da su vojnici koji su nosili tog ranjenog vojnika rekli da ne mogu više da ga nose jer puno krvari da bi komandant Dudaković  na to rekao Huseinu Balagiću da ga on "previje", a to je, kaže svjedok, značilo samo jedno.

Naredbu “pucajte, šta čekate” Dudaković je izdao optuženom Ejubu Koženjiću koji je pucao i ubio pripadnika Zvorničke brigade VRS.

"Meni je ostalo u sjećanju da je imao sat marke Seiko na ruci. To sam zapamtio jer se vojska oko njega zezala riječima `ima Seiko sat, a ne zna gdje je`, kazao je svjedok.

U napadima 5. korpusa tzv. Armije BiH uništeno je desetine sela, vrijedna imovina, skrnavljeno i zapaljeno 38 pravoslavnih bogomolja, pobijeno više od 300 Srba na pragovima svojih kuća ili u masovnim egzekucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana