Dudaković konačno na optuženičkoj klupi

Vedrana Kulaga
Dudaković konačno na optuženičkoj klupi

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv ratnog komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika te jedinice zbog zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine.

Dudaković, koji je komandovao akcijama “Grmeč 94” i “Sana 95”, uhapšen je krajem aprila sa još nekoliko nekadašnjih pripadnika Petog korpusa, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Iz Tužilaštva BiH juče je saopšteno da Dudakovića i ostale terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Krupe na Uni, Sanskog Mosta, uništavanja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata te za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

- Optuženi se terete za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima je najviše civila, uglavnom starijeg životnog doba, te vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu. Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za određenim brojem ubijenih se i dalje traga - rekli su u Tužilaštvu BiH.

Dio optužnice protiv Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

- Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala - saopšteno je iz Tužilaštva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović smatra da je optužnica mnogo ranije trebalo da bude podignuta.

- Sama činjenica da optužene terete za ubistvo više od 300 Srba govori o zvjerstvima pripadnika bošnjačkih vojnih formacija kojima je direktno naređivao Dudaković - rekao je Čubrilović Srni.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu na osnovu obimne optužnice i dokaznog materijala.

Kojić je rekao da je postupajućem tužiocu dostavljeno 8.000 stranica tog materijala koji se odnosi na identifikacije i razmjene, originalnu video-dokumentaciju i drugu koja potvrđuje razmjere zločina počinjenog nad Srbima od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine na području Krajine.

- Važno je da se Sud BiH vodi pravdom i pravičnošću te da na kraju postupak bude okončan dugotrajnom kaznom zatvora za Dudakovića i ostale - kazao je Kojić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu te ih osuditi na maksimalne zatvorske kazne.

Istraga o zločinima Petog korpusa traje 12 godina u Tužilaštvu BiH. Protiv Dudakovića su još 2006. krivičnu prijavu toj pravosudnoj instituciji podnijeli tadašnji predsjednik i premijer RS Dragan Čavić i Milorad Dodik, a MUP RS podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Mnogobrojne televizije su objavljivale video-zapise na kojima se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina. Na jednom od njih čuje sa kako Dudaković viče: “Nek pali sve odreda!”, te kako naređuje strijeljanje dvojice zarobljenika. Te snimke Dudaković je nazivao “montažama” i “vađenjem riječi iz konteksta”. Na jednom od njih, prilikom napada na Bosanski Petrovac, izdao je monstruoznu naredbu: “Kolji, pali, siluj i ubijaj sve što je srpsko!”.

Atif Dudaković je izazvao pažnju javnosti lani krajem maja kada je kod Konjica upućen poziv svim Bošnjacima starijim od 17 godina da se naoružaju, poručujući da rat nije završen, već da je samo prestala pucnjava.

Optuženi

Uz Atifa Dudakovića optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić, zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana