Држављани БиХ жртве монструозних ликвидација

avaz.ba
Држављани БиХ жртве монструозних ликвидација

Доживотни затвот ових је дана Суд у Лондину изрекао Џејмију Симонсу убици младог бх. дизајнера Самира Драгановића (23) поријеклом из Кључа. Хладнокрвни убица, који се вадио на пијанство, несретног младића је 5. новембра прошле године на жељезничкој станици у Кенту, мачетом избо 40 пута.

Стравична судбина младог Драгановића, нажалост један је од низа случајева у којима су се људи поријеклом из БиХ, а који су напустили земљу у потрази за бољим животом, завршили као жртве монструозних убица. Трагичне судбине бх. држављана дубоко погађају њихове најмилије, али и њихову родбину и пријатеље.

Директни извршилац

У потрази за бољим животом са супругом је отишао и Енис Мрвољак (48) из Маглаја, који је 18. октобра прошле године убијен у пуцњави у Сједињеним Америчким Државама. Мрвољака и још двојицу радника усмртио је њихов колега из компаније у Еџвуду.

Мрвољак је укопан на мезарју Поткујница код Маглаја. Енис и супруга Рамиза прије 16 година отишли су у САД. Рамиза се вратила након десет година, а Енис је остао. Долазио је редовно на годишњи одмор у Босну и Херцеговину, а и Рамиза је често ишла код њега. Прије него што ће бити убијен, Енис се договарао са супругом да се и он трајно врати у БиХ.

Бх. заједницу у америчком граду Сент Луису 2014. године потресло је убиство Земира Бегића (32), који је брутално убијен чекићем бранећи своју супругу Аријану. Даријан Џонер  (19) из Сент Луиса недавно је признао да је, с тројицом саучесника, учествовао у убиству Бегића.

Након убиства које је изазвало револт људи поријеклом из БиХ у Сент Луису, ухапшена су четворица тинејџера, а у међувремену је саучесник Фабијан Лунц, и то као директни извршилац, осуђен на 25 година затвора. Осим њих двојице, због убиства Бегића ухапшени су и Тревис Кид  и Роберт Мичел, који су у вријеме злочина имали 17 година.

Напад ножем

У шведском Малмеу 2015. године убијен је 30-годишњи Елвис Селимотић, који је био нападнут ножем након што је опоменуо непознате младиће да престану правити неред испред трговине слаткиша.

Увиђај у Еџвуду

Аљошу Мемовића (29), званог Ал, у мају 2016. године упуцала је бивша дјевојка, Вероника Ерин Стели (34), испред теретане „One2One“ у америчком Хјустону. Убиство се догодило усред дана када је Мемовић, према претходном договору, изашао испред теретане да се нађе с Вероником, која га је убрзо усмртила хицима из пиштоља. Мемовић, иначе бивши болничар, посљедњих годину дана радио је у компанији "TelePacific Communications”.

Ликвидација супружника из Теочака

Египатска полиција у фебруару 2014. године пронашла је тијела двоје швицарских држављана убијених и закопаних у врту њихове куће у љетовалишту Хургада на Црвеном мору. Утврђено је да је Фахрудина (64) и Сејиду Муратовић (58) из Теочака убио чувар њихове куће уз помоћ два пријатеља, како би опљачкао њихову имовину. Двије седмице касније укопани су у родном Теочаку. Имали су швицарско држављанство.

Сукоб испред кафића у Бечу

Двадесетшестогодишњи држављанин БиХ Игор З. убијен је у априлу прошле године испред бечког кафића „Blanco“. Младић је преминуо на мјесту злочина, а за његово убиство осумњичен је Шкезен Д. (28), који га је усмртио хицима из пиштоља. Осумњичени мушкарац с Косова наводно је петнаест минута касније сам дошао у полицијску станицу и признао злочин. Шкезен Д., који је радио као избацивач у једном бечком клубу, казао је да га је убијени ударио песницом те да је пиштољ опалио када га је покушао њиме ударити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана