Dom naroda Parlamenta FBiH još bez rukovodstva

V. K.
Dom naroda Parlamenta FBiH još bez rukovodstva

Sarajevo - U Domu naroda Parlamenta FBiH još čekaju izbor rukovodstva, odnosno predsjedavajućeg i dva zamjenika, a u Klubu Srba u tom domu i dalje odmjeravaju snage koje će u vrhu predstavljati interese srpskog naroda.

Posljednja sjednica federalnog Doma naroda u novom sazivu održana je početkom aprila, kada su verifikovani mandati za tri delegata iz reda srpskog naroda, čime je u potpunosti popunjen Kluba Srba, nakon što je u prvom krugu imenovano 14 od ukupno 17 delegata, koliko je potrebno.

Mandati su u drugom krugu dodijeljeni Nikici Bosniću sa Srpske liste za Skupštinu Kantona deset, te Mladenu Loniću i Draganu Stevanoviću iz SDP-a.

- Predstavnici Srba iz stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj ističu da će ponovo legitimni predstavnici teško imati većinu u Klubu Srba. Najviše delegata u Klubu Srba dolazi iz SDP-a, ali još nema ni sjednice doma na pomolu, tako da ništa još ne znamo. Najbolje bi bilo da interese Srba brane stranke sa srpskim predznakom, ali vidjećemo šta će se dešavati u vezi sa ovim - kaže sagovornik “Glasa Srpske” iz federalnog Parlamenta.

Iz Kluba Srba ranije su isticali da rasplet stanja na terenu otvara i mogućnost za prikupljanje dovoljnog broja potpisa da stranke sa sjedištem u Banjaluci predlože potpredsjednika FBiH, a ne odustaju ni od toga da njihov kadar bude na mjestu potpredsjednika Doma naroda.

Novoizabrani delegati iz reda srpskog naroda, a koji dolaze iz stranaka sa sjedištem u Srpskoj, isticali su prije drugog kruga verifikacije da su Srbi birali istinski samo četiri od 14 delegata. To su Drago Puzigaća, Goran Broćeta i Dragana Damjanović iz SNSD-a, te Duško Radun iz SNS-a.

Delegate u Klubu Srba imaju, uz SNSD, SDP i SNS, Liberalna stranka, HDZ BiH i SDA.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana