Долазак зиме - тежак период за мигранте у БиХ

Срна
Долазак зиме - тежак период за мигранте у БиХ

Велика Кладуша - Долазак зиме наговјештава тежак период за мигранте који су заустављени на граници БиХ са Хрватском, на путу ка земљама западне Европе, пише АП.

Агенција подсјећа да у периоду пада температуре и доласка зиме стотине миграната проводи вријеме у импровизованим камповима у којима нема гријања, нити затворених објеката и да се један такав камп налази се у граду Велика Кладуша, на сјеверозападу БиХ, само један километар од строго чуване границе.


“Након дугог путовања, многи мигранти немају обућу за зиму, топле чарапе, капе или рукавице, те се умотавају у ћебад, тако да им се једва види лице. У вријеме ручка добијају топле оброке, које им доносе хуманитарне групе, а једу међу шаторима од најлона, конопаца и картона”, наводи АП.

У извјештају АП описује да се ноћу мигранти скупљају око логорске ватре како би се угријали и припремали храну, те да су многима од зиме поплавиле шаке и да не знају шта да раде.

АФП је крајем октобра објавио да БиХ покушава да пред зиму избјегне хуманитарну кризу, усљед доласка хиљада миграната на путу ка ЕУ у ову земљу, која је и сама суочена са својим економским и политичким проблемима.

Француска агенција наводи да је БиХ, коју описује као сиромашну балканску земљу, постала честа станица на новој рути којом мигранти, бјежећи од ратова и сиромаштва у Азији, Сјеверној Африци и на Блиском истоку настоје да се домогну ЕУ.

У извјештају се подсјећа да је на путу ка Хрватској, која је чланица ЕУ, кроз ову “робусну земљу” ове године прошло више од 20.000 миграната, да БиХ нерадо прима нове мигранте, те да се споро одвија процес отварања прихватних центара.

Агенција УН за избјеглице упозорила је да се, након што је отварањем два нова прихватна центра дуплиран број кревета за мигранте, ван центара у БиХ налази још више од 1.000 њих, што значи да би са доласком зиме и првог снијега ситуација могла да се претвори у хуманитарну трагедију.

Многи мигранти живе у шаторима или напуштеним објектима у Бихаћу, граду на сјеверозападу земље који им је постао база у намјери да пређу границу са Хрватском.

Петер ван дер Аувераерт из Међународне организације за миграције изјавио је да је “срећа што су до сада били благи временски услови”.

Он је рекао да је циљ обезбиједити склониште за око 3.700 људи, који су “у пролазу”, а не обезбјеђивање сталног смјештаја.

Мигранти одбијају да се врате у мигрантски камп у Великој Кладуши и желе да што прије дођу до границе са Хрватском.

Многи су се у октобру сукобили с полицијом, јер им службеници нису дозволили да прођу, пише агенција и додаје да они који су надомак ЕУ нису заинтересовани за повратак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана