Докази о мучењима у логору Храсници годинама у ладици

Жељка Домазет
Докази о мучењима у логору Храсници годинама у ладици

Сарајево - Упркос јасним доказима о злочинима Хусеина Мујановића и других који су почињени над Србима у ратном логору Храсница, Тужилаштво БиХ већ дуже од деценије није ништа предузело да тај случај приведе крају, рекао је инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске Симо Тушевљак.

Мујановић, који је био управник ратног логора у сарајевском насељу Храсница током ратних сукоба деведесетих година, ухапшен је 30. јула на граничном прелазу Увац, између БиХ и Србије према потјерници МУП-а Србије. Одређен му је притвор у трајању од три мјесеца.

Њему се на терет стављају злочини против српских цивила у насељима Храсница и Соколовић колонија. Сумњичи се за прогон, затварање, мучење, наношење тешких тјелесних повреда, убиства, одвођење на принудне радове, примјену мјера терора, застрашивање, физичко и психичко злостављање, силовање, пљачку и уништавање имовине.

Тушевљак каже да негодовање из Тужилаштва БиХ што је Мујановић у притвору у Србији, а не у БиХ “није ништа друго до очигледно признање да је Мујановић починио ратни злочин”.

- Мујановић је био управник затвора гдје су чињени стравични злочини над припадницима српског народа. Нама је жао што Тужилаштво БиХ није притворило не само њега него и све друге осумњичене у предмету Храсница, а њих има много - рекао је Тушевљак.

Додаје да је МУП Српске већ од 1992. године почео да прикупља све информације о злочинима у Храсници.

- И током ратних година и 1996. подносили смо службене извјештаје тадашњим надлежним тужилаштвима. Након тога смо поново 2006. године Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву поднијели извјештај о почињеном кривичном дјелу против свих оних који су одговорни за злочине у Храсници. Овај предмет је након тога прослијеђен Тужилаштву БиХ и он се од 2006. године ту налази - каже Тушевљак.

Истиче да за пријављена лица постоји низ јасних чињеница који доказују ратни злочин.

- Сматрам да поступајућим тужиоцима у Тужилаштву БиХ уопште није било тешко да подигну оптужнице, да се донесу пресуде и да та лица буду на издржавању затворске казне. Није ово једини предмет на коме успавано Тужилаштво није радило - каже Тушевљак.

Подсјећајући на стратегију о рјешавању предмета ратних злочина којој је “истекао рок”, Тушевљак каже да се предмет ратних злочина у Храсници морао завршити одавно.

- Овај предмет је био међу онима који је требало да буде завршен до 2015. године. Не само овај, него нису завршени сви предмети који су означени као високоосјетљиви и који су требали бити урађени као приоритетни када је ријеч о злочинима над Србима - каже Тушевљак.

Открива да су многа лица која су осумњичена за страдање храсничких Срба на потјерницама.

  • Надамо се да ће и они бити ухапшени. Имамо више од 100 изјава свједока који су били жртве, који су прошли кроз логоре, жена које су силоване и изјава породица жртава. Тужилаштво БиХ и данас спроводи истрагу заједно са колегама из СИПА и ми очекујемо да ће поступајући тужилац у овом предмету завршити ову истрагу која је велика и свеобухватна из разлога што је злочин огроман. Правосуђе на нивоу БиХ мораће да процесуира оне који су командно одговорни и оне који су чинили највише злочине у Храсници јер се очигледно ради о кривичном дјелу удруженог злочиначког подухвата и кривичном дјелу против човјечности - закључио је Тушевљак.

За мучења знао Алија Изетбеговић

Симо Тушевљак открива да је за логоре и мучења Срба у Храсници знало и Предсједништво тадашње РБиХ на челу са Алијом Изетбеговићем.

- Имамо и стенограм са сједнице на којој се разговарало о мучилиштима у Храсници. У том стенограму стоји да Алија Изетбеговић пита Амора Машовића због чега су та лица тамо и о чему се ради, а они хладно кажу: “Па то је логор за Србе”. Нико у логору у Храсници није био због тога што је био кривично одговоран, већ зато што је Србин - рекао је Тушевљак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана