Dodik zatražio da Treći pješadijski puk i njegovi pripadnici da učestvuju u obilježavanju Dana Republike

Dodik zatražio da Treći pješadijski puk i njegovi pripadnici da učestvuju u obilježavanju Dana Republike 04.01.2017 17:42 | Srna

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH i njegovi pripadnici učestvuju u aktivnostima predviđenim programom obilježavanja Dana Republike i poručio da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj.

Reagujući na odluku Ministarstva odbrane BiH da na obilježavanju Dana Republike Srpske odobri učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, Dodik je poručio da Srpska odbacuje djelimično odobravanje učešća i da joj ne treba njihov vojni orkestar.

"Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor oko formiranja Oružanih snaga BiH, onemogućava da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka učestvuju u programu obilježavanja kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućava se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namjenu, a to je njegovanje tradicije Republike Srpske i Vojske Republike Srpske", rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da Republika Srpska obilježava svoj dan 9. januara, da sve institucije Srpske - predsjednik, Narodna skupština, Vlada stoje iza ovog datuma, kao i sve političke partije koje su se dogovorile da se ovaj datum obilježava, a što je kroz referendum koji je podržao cijeli narod pretočeno u zakon koji je stupio na snagu.

"Za nas je neprihvatljivo da ministar odbrane BiH na ovaj način krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH, bez obzira što sebi pokušava da pribavi snagu, i mi odbacujemo bilo kakvo selektivno dozvoljavanje učešća pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH", istakao je predsjednik Srpske.

Dodik očekuje da svi iz Srpske odgovorni za formiranje vojske i upravljanje vojskom jasno iskažu svoj stav, a od srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pješadijskog puka i njegovih pripadnika u obilježavanju Dana Republike.

"Bio bih veoma zahvalan ukoliko bi to učinio jer je riječ o jednom veoma delikatnom trenutku u kome se pokušava prekinuti tradicija vezano za obilježavanje važnih datuma, a najvažniji datum je 9. januar, jer da nije bilo 9. januara ne bi bilo ni VRS, a onda ne bi bilo nikakvih obilježavanja, ne bi bilo smisla ni da postoji Treći pješadijski Republika Srpska puk", rekao je Dodik.

On je zahvalio na aktivnostima pomoćnika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića i očekuje da će pozvati puk i pripadnike puka da učestvuju u organizaciji i programu obilježavanja.

"Jasno je da se radi o udaru na Srpsku na ovaj način. Neprihvatljivo je da Ministarstvo odbrane BiH odlučuje o tome i tumači propise i zakone. Oni koji donose zakone ovdje u Srpskoj - to su poslanici Narodne skupštine Srpske - u tom pogledu su se i odredili i donijeli zakon o Danu Republike", dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je planirano učešće Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka na smotri koja se organizuje povodom Dana Republike jedno simbolično učešće, imajući u vidu da se žele okupiti svi kapaciteti koji su bili na raspolaganju u procesu formiranja Srpske i oni koji postoje danas.

"Ukoliko puk izostane iz obilježavanja smatraćemo da su se naši kadrovi u tim strukturama opredijelili da nisu oni koji su spremni i sposobni da njeguju tu tradiciju. Oružane snage BiH na ovaj način, neučešćem, smatraćemo da su neprijateljski nastrojene prema Srpskoj", poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske garantuje da će u slučaju svakog nezakonitog procesuiranja na nivou BiH u ovom slučaju svako biti stavljen u zaštitu institucija Srpske.

"Mi nećemo ostaviti nijednog našeg čovjeka nezbrinutog u tom pogledu. Materijalno i u svakom smislu stojimo iza njih u eventualnim postupcima", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske ponovio je poziv pripadnicima Trećeg pješadijskog puka da u ovom važnom trenutku učestvuju u obilježavanju Dana Republike.

"Ovo je važan trenutak i pozivam sve one koji su mogli da stoje u rovovima i bore se za Republiku Srpsku da ne ostanu sada usmjereni ka tome samo da očuvaju neke svoje statuse, nego da se ponašaju dosljedno, kako to i treba", istakao je Dodik.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica