Dodik upozorio: Potrebna reforma javne uprave na nivou BiH

RTRS
Dodik upozorio: Potrebna reforma javne uprave na nivou BiH

Ministar inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak, uputio je danas institucijama vlasti u Srpskoj, Federaciji i na Bh. nivou, izvještaj kancelarije OEBS-a, u kojem su, kako navodi, izneseni alarmantni podaci o pritiscima i ucjenama birača u BiH. Crnadak je demantovao da je ministarstvu, nakon oktobarskih izbora, zaposlio čak 40 službenika, i to članova PDP-a.

Postizborno zapošljavanje odlazeće garniture u zajedničkim institucijama. Bez konkursa i uz člansku kartu PDP-a. Tako je Igor Crnadak, prema pisanju portala "Princip", omogućio da posljednji voz za "uhljebljenje" uhvati njih 40. Samo u njegovom kabinetu, kako navodi ovaj portal, zaposlena su tri savjetnika. Marija Milić, koja je na ovu poziciju prešla iz kabineta Mladena Ivanića kao i Milica Šupić i Dejan Zeljić. Na listi državnih službenika u MIP-u u januaru su ispisana imena Miroslava Brčkala, bivšeg poslanika PDP u Parlamentu Srpske, Saše Milanovića, generalnog sekretara partije i Nine Radić. Crnadak i danas ponavlja da u MIP-u nije bilo nezakonitog zapošljavanja. Tvrdi da su u ovom ministarstvu, za vrijeme njegovog mandata zaposlena 44 službenika i "uposlenika". Na drugoj strani, 59 ih je prestalo da radi. 

- Ali, nije bilo zapošljavanja poslije izbora. Ja ne znam sad napamet. Daću vam podatak, ako je bilo to je bio jedan ili dva ili tri. Ali, ukupno 44, nije moglo biti 40 za ta dva mjeseca - rekao je Crnadak.

O stranačkom, postizbornom zapošljavanju, iz Brisela je, nakon predaje upitnika Johanesu Hanu, u kontekstu reforme javne uprave, upozorio i predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

- Reforma javne uprave je nešto što moramo staviti na dnevni red. Sigurno reforma javne uprave nije u činjenici da je odlazeća struktura Savjeta ministara zaposlila novih 450 radnika u strukturi Savjeta ministara - istakao je Dodik.

Savjet ministara je demantovao ovu informaciju, tvrdeći da se Savjet u potpunosti pridržavao stroge kontrole zapošljavanja državnih službenika. Nameće se pitanje da li se Crnadak, za vrijeme svog mandata, pridržavao samo mogućnosti iz moratorijuma na zapošljavanje, da pojedinačnom odlukom, koju mora odobriti Savjet ministara, zaposli stranački bliske službenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana