Dodik saglasan sa Palmerom o razvoju novih odnosa sa SAD

Srna
Dodik saglasan sa Palmerom o razvoju novih odnosa sa SAD

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik saglasio se danas sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom da je za razvoj novih puteva za nove odnose SAD i BiH, a Palmer je rekao da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole kada su u skladu sa zakonom.

Dodik je na odvojenom sastanku sa Palmerom, rekao da poštuje SAD kao moćnu zemlju i podržava saradnju, zalažući se za otvorenu komunikaciju sa američkim zvaničnicima, ali da je zbog učestalih stranih intervencija dobrim dijelom izgubljena snaga za kreativnost unutar BiH kojoj treba dati šansu da samo nađe unutrašnji konsenzus o mnogim pitanjima.

On je naveo da radi u skladu sa svojim obavezama, a ne pod pritiscima i da nije političar koji će dramatično promijeniti svoju politiku, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.


“Predsjedavajući Predsjedništva BiH saglasio se sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za razvojem novih puteva za nove odnose SAD i BiH, ali je istakao i da, što se njega lično tiče, ne moli i ne traži da mu se ukinu sankcije koje su uvele SAD”, navodi se u saopštenju.

Na konstataciju Palmera da MAP nije konačan NATO status, Dodik je rekao da se zalaže za smanjenje vojnog potencijala BiH i da je zagovornik demilitarizacije BiH, a protiv NATO puta BiH iz dobro poznatih razloga.

On je naveo da je sada ključno pitanje u BiH formiranje vlasti i da su, prema njegovom mišljenju, stvoreni uslovi za to.

 


Palmer je prenio Dodiku da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole kada su u skladu sa zakonom.

On je dodao da se raduje skorošnjoj posjeti Banjaluci, naglasivši da ono što Amerika želi nije toliko različito od onog što žele u cijeloj BiH.

Sastanku je prisustvovala i odlazeći ambasador SAD u BiH Morin Kormak.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana