Dodik sa Milerom 6. juna, “Turski tok” blizu Srpske

Vedrana Kulaga
Dodik sa Milerom 6. juna, “Turski tok” blizu Srpske

Moskva - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovaraće 6. juna u Sankt Peterburgu sa rukovodstvom ruske gasne kompanije “Gasprom” o priključenju Republike Srpske na gasovod “Turski tok”, a od toga će zavisiti i budući konkretni koraci na tom polju.

Potvrdio je to juče “Glasu Srpske” šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović i dodao da će razgovori biti obavljeni u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, kojem Dodik prisustvuje već nekoliko godina.

Dodik je u nedjelju saopštio da očekuje razgovore sa ruskim partnerima o gradnji kraka gasovoda u RS koji će biti dio “Turskog toka”, uz naglasak da bi gradnja mogla početi ovog ljeta.

Riječ je o velikom energetskom projektu čija je gradnja zvanično počela u Srbiji prošle sedmice, a prema pisanju beogradskih medija, oko milijardu kubika gasa trebalo bi da bude transportovano u Srpsku.

Perović ističe da Republika Srpska godinama želi gasifikaciju, zbog čega i razgovori sa partnerima iz Rusije traju duže vrijeme, a sada su i intenzivirani.

- Dodik i Aleksej Miler, jedan od prvih ljudi ruskog “Gasproma”, sastaće se 6. juna i pričati o svemu. Duže vrijeme radimo sa partnerima iz Rusije na dnevnom nivou, ali o detaljima projekta je još rano da govorimo, pa i o tome gdje će krak ući u Srpsku. Mora se vidjeti koja je optimalnija i jeftinija varijanta, koliko će ko uzimati gasa, da li će biti ova ili ona trasa. Nije to jednostavan posao. Uskoro bi trebalo da počne izrada biznis plana koji treba da odgovori na ta i slična pitanja o ovom važnom gasnom projektu. Naši planovi nisu nerealni - rekao je Perović.    

Za Srpsku, podvukao je, moguće priključenje na gasovod ima veliki značaj, prije svega sa aspekta energetske bezbjednosti jer se radi o energentu koji je jeftiniji i koji manje zagađuje. Podsjetio je i da je kompletan plan gasifikacije u RS napravljen kada je bio aktuelan projekat “Južni tok”.

Priča o gasifikaciji Republike Srpske traje nekoliko godina. Osnovano je i preduzeće “Gas-Res” koje je, između ostalog, krajem 2017. godine potpisalo sporazum i pismo namjere sa ruskim “Gaspromom” o formiranju zajedničkog preduzeća.

O priključenju na “Turski tok” bilo je riječi i početkom ove godine kada je Milorad Dodik razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Beogradu tokom njegove zvanične posjete Srbiji.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog razvoja zajedničkih projekata Rusije i Srpske i naglasio tada da RS priprema projektnu dokumentaciju jer želi biti dio tog energetskog projekta.

Replika

Da jedan krak gasovoda ide prema Republici Srpskoj bilo je predviđeno i projektom “Južni tok”, a novi “Turski tok” je, prema riječima stručnjaka, u stvari replika tog projekta. “Južni tok”, čiji je krak iz Srbije trebalo da vodi prema RS, obustavljen je nakon što je EU izvršila pritisak na svoje članice kroz koje je gasovod trebalo da prolazi, a Rusija se potom okrenula partnerstvu sa Turskom i ugovorila izgradnju “Turskog toka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana