Dodik okuplja patriotski blok u RS za izbornu trku

Svjetlana Šurlan
Dodik okuplja patriotski blok u RS za izbornu trku

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u petak da je počeo da okuplja široku podršku za izbornu trku za člana Predsjedništva BiH iz RS i da je njegova kandidatura za tu funkciju definitivna.

- Okupiću široku podršku i moja pobjeda nije pod znakom pitanja. Savezu za promjene neće pomoći ni bošnjački glasovi. Namjeravamo da okupimo desetak partija u okviru ove kandidature i patriotskog bloka za Srpsku. Apsolutno je jasno da drugi nemaju šta da traže - rekao je Dodik.

Savez za promjene još nije izašao sa imenima kandidata za najviše funkcije, a Dodik je istakao da ga ne zanima ko će mu biti protivkandidat.

- Ne interesuje me to, svi spekulišu, a mi igramo otvorenu igru. Idem na pobjedu, ona je definitivna. Organi SNSD-a i koalicionih partnera će potvrditi moju kandidaturu. To će učiniti i drugi sa kojima već razgovaramo, ne samo političke partije, već i nevladine organizacije. Očekujem da razlika između mene i protivkandidata neće biti ispod 120.000 glasova - kazao je Dodik i dodao da će SNSD dati i kandidata za predsjednika RS, ali da se o imenu još vodi rasprava.

Dodik je spekulacijama nazvao tvrdnje lidera SDS-a Vukote Govedarice da još nije odlučio o kandidaturi.

- On je prije najavio svoju kandidaturu, a sada moju komentariše kao nedemokratski čin - rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da su izbori prilika da Dodik ode u penziju, Dodik je odgovorio da je Borenović za penziju.

- On je više sijed od mene, izgledam bolji momak od njega. On je politički luzer, sa simpatijama gledam njihov lažni entuzijazam. Obavještavam ih da gore stoje u javnosti nego 2014. godine, ako tada nisu dobili izbore, nikad ih više neće dobiti. Za Borenovića je penzija, izgleda umoran od poraza, ja sam tek krenuo u pobjede. Ni nakon tri mandata kao premijer i dva kao predsjednik Srpske ne mislim da će ovo biti moja zadnja kandidatura - rekao je Dodik.

Naglasio je da mu nije problem bilo gdje otići i braniti interese RS.

- Nije mi problem da odem u Sarajevo, ali ne bih trpio provokacije. Nisam čovjek koji trpi provokacije i možemo da imamo sjednicu putem video-linka, zašto bi to bio problem - naglasio je Dodik.

On je rekao da je BiH veoma složena, ali da su je još složenijom učinili stranci koji su je napravili nemogućom.

- Pokušavaju da osokole međunarodnu zajednicu da bi navodno nešto zabranila, što znači da sam je već pobijedio tamo - rekao je Dodik.

U Savezu za promjene je izvjesno samo da će počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić biti kandidat, ali još nije poznato da li će u trku za predsjednika RS ili za člana Predsjedništva BiH iz RS. U igri su i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i visoki funkcioneri te stranke Mirko Šarović i Mićo Mićić. Ako SDS, koji ima prednost pri izboru, bude imao kandidata za predsjednika RS najviše šanse imaju Govedarica i Mićić, koga je odbor SDS-a u Bijeljini već predložio za kandidata. U slučaju da budu predlagali člana Predsjedništva, kandidat bi mogao da bude Šarović, kojeg je odbor SDS-a u Istočnom Sarajevu u petak na "Fejsbuku" već proglasio za protivkandidata Dodiku.

Govedarica kaže da će organi SDS-a krajem februara donijeti konačnu odluku o kandidatima.

- SDS će na Glavni odbor doći sa jednim kandidatom. Ne postoji namjera da se preglasavamo. Dodik blefira, još nije odlučio da li će biti kandidat za člana Predsjedništva. Potpuno je besmisleno da komentarišem njegovu kandidaturu, osim što mogu reći da je Dodikovo vrijeme prošlo. Dodik je prošlost i to će potvrditi oktobarski izbori - kazao je Govedarica.

Šarović je kazao da ne komentariše kandidature drugih stranaka i ponovio da Savez za promjene mora da predloži kandidate koji mogu da pobijede, dok Mićić kao kandidata za Predsjedništvo vidi Šarovića.

Borenović je istakao da je uvjeren u pobjedu kandidata Saveza za promjene koji će biti protivnik Dodiku.

- Ovo je prilika da Dodik ode u političku penziju. Dodikova kandidatura upravo je ono što smo željeli, da ga pobijedimo i u trci za člana Predsjedništva i da ga konačno pošaljemo u političku penziju - rekao je Borenović, koji je poslije Dodikovog istupa imao poruku za njega na "Tviteru": "Borenović ne farba ni kosu ni narod za razliku od tebe".

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić potvrdio je da ova stranka neće imati kandidata za pojedinačne funkcije i da će podržati zajedničke kandidate Saveza za promjene, te ponovio da je trebalo da ih izaberu mnogo ranije.

Duraković

Bivši načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković najavio je kandidaturu za predsjednika RS. Duraković je najavio da će podršku zatražiti od udruženja, političkih stranaka i zajednice i da kampanju neće bazirati na negativnoj propagandi, već na istini, konkretnom planu i preuzimanju odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana