Додик најавио власничку трансформацију “Орла”

Срна
Додик најавио власничку трансформацију “Орла”

Бијељина - Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је током данашње посјете Акционарском друштву за производњу и ремонт турбо-млазних мотора “Орао” у Бијељини намјеру за власничку трансформацију овог предузећа у чије ће власништво са 50 одсто ући државна фирма коју одреди Влада Србије.

“На тај начин обезбиједила би се сигурност посла и неопходан нови технолошки корак у компанији која већ има организовану производну дисциплину”, рекао је Додик након посјете “Орлу” са министром одбране Србије Александром Вулином.


Он је захвалио Вулину на подршци коју Србија пружа, не само “Орлу”, него и “Космосу” и “Специјалним моторима” на Палама, истичући да би без тога било теже очувати капацитете у Републици Српској.

“Вјерујем да за жОраож долазе свјетлији дани”, навео је Додик и истакао да Србија показује успон у вези са модернизацијом војске, гдје Српска види шансу и жели да буде дио тог успјеха.

Према његовим ријечима, Србија је најважнија земља за регионалну стабилност, а њен предсједник Александар Вучић јасно је рекао да је она спремна да брани своју слободу и слободу свог народа у цјелини.

Додик је навео да то укључује и простор Републике Српске.

“Зато смо доживјели тренутак да без икавих мијешања са стране и онемогућавања можемо слободно да улазимо у власничке и пословне односе и на овом питању и ту највећи допринос даје Вулин као министар одбране. Вјерујем да ћемо се брзо кретати по свим овим питањима”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је “Орао” допринио укупном привредном расту Бијељине, а да је за Републику Српску једно од најважнијих технолошки опремљених предузећа ове врсте.

Предсједник Српске је захвалио радницима који су надљудским напорима очували ову фабрику, технологију и знање и додао да би компанија била много здравија и моћнија да је својевремено није зауставио високи представник међународне заједнице у БиХ Педи Ешдаун пласирањем лажних прича.

“жОраож је прича о бахатости високих представника”, истакао је Додик.

Он је нагласио да су високи представници покушали да сруше све у вези са намјенском производњом у Републици Српској, али да је “Орао” доказ да се и то могло преживјети, захваљујући људима, прије свега, који ову фабрику сматрају својом кућом и својим начином живота

Додик је рекао да је поносан што Српска има овакав производни капацитет и најавио да ће Влада наредне седмице дозначити “Орлу” средства за исплату једне плате, након што су радници компаније раније одлучили да сачекају једну плату да би се могла купити неопходна опрема за производњу.

“То је знак нашег односа према њиховим напорима и њиховом истрајавању”, поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана