Додик најавио: Промјене Устава Српске ускоро на дневном реду Народне скупштине

ATV
Додик најавио: Промјене Устава Српске ускоро на дневном реду Народне скупштине

Бањалука - Питање промјене Устава Републике Српске за неколико мјесеци би могло да се нађе у програму рада Народне скупштине, најављује предсједник СНСД-а, Милорад Додик.

Устав са 140 чланова и више од 120 амандмана, од којих су неке наметали Високи представници, не дефинише у свим областима прецизне надлежности Републике Српске.

“Ми смо већ дуже времена као СНСД, а ја као предсједник Републике до сада радили на конципирању тога новог уставног система. То у суштини подразумијева само прилагођавање неким практичним и бржим рјешењима, онемогућавање било каквих застоја у одлучивању органа у Републици Српској и дефинисање неких важних ствари”, истакао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Да би се Устав мијењао, осим двотрећинске већине у Народној скупштини, потребна је и натполовична већина у сва четири клуба Вијећа народа. 29 амандмана на Устав које су 2009. усвојили посланици, блокирано је у Вијећу народа Републике Српске, и то ветом Клуба Бошњака. Док је већина српских представника за укидање или ревизију надлежности Вијећа, Бошњаци се томе итекако противе. Тврде да је Вијеће једини механизам заштите њихових интереса. Један од аргумената српских представника је да многа питања која су Бошњаци блокирали, уопште немају везе са виталним националним интересом.

“Нисам за варијанту и опцију укидања Вијећа народа, али стриктно дефинисање улоге Вијећа народа јесам. Одмах да вам кажем, ми имамо на неки начин, нек се увриједи ко хоће, на неки начин злоупотребу, гдје се витални национални интерес потеже на ствари на које нема право да се потеже”, истакао је Радован Вишковић, мандатар за састав Владе РС.

“Ја и Клуб посланика који ја предводим су за то да се укине Вијеће народа, јер би дошло до огромне уштеде новца. Не би дошло до блокаде одређених закона и свега осталог”, нагласио је Костадин Васић, посланик у НС РС.

Устав се, у сваком случају треба мијењати, кажу правници. Између осталог, и због наметнутих или застарјелих одредби.

“Сигуран сам да ту има пуно ствари које су превазиђене кроз међународне стандарде и конвенције као што су питана која су везана за смртну казну, јер је она укинута Европском конвенцијом о људским правима и слободама, али ту и питање главног града Републике Српске, као и читав низ других питања која би требало да буду ријешена на цивилизацијски начин”, истакао је Витомир Поповић, професор на Правном факултету у Бањалуци.

Осим смртне казне и главног града, међу блокираним амандманима налази се и одредба о претпоставци невиности, о забрани ропства или ропског положаја, правичном суђењу и правима дјетета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана