Додик губи стрпљење

В. Кулага, Ж. Домазет
Додик губи стрпљење

Бањалука - Преговори политичких партија о формирању власти на нивоу БиХ и дјеловању у идућем периоду биће покренути идуће седмице, а за истим столом коначно би требало да се нађу руководства СНСД-а, СДС-а и ПДП-а.

Састанак представника тих партија требало је, према првобитном позиву и плану СНСД-а, да буде одржан у петак, али су из опозиционих странака због раније преузетих обавеза и потребних припрема за разговоре затражили од највеће политичке партије у Републици Српској да састанак буде одржан идуће седмице.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је у петак да ће та странка понудити понедјељак поподне као нови термин за састанак са СДС-ом и ПДП-ом или да то буде неки други дан који они желе, али што је прије могуће. Казао је да је крајње вријеме да се зна да ли те двије партије улазе у српски блок на нивоу БиХ, с обзиром на то да се идуће седмице очекују завршни састанци у вези са формирањем Савјета министара.

- СНСД стоји на располагању и ми ћемо понудити да сљедећи термин буде у понедјељак поподне, јер у уторак и сриједу морамо на друге састанке, или да то буде неки други дан који они желе, али што је прије могуће - рекао је Додик.

Коментаришући став СДС-а и ПДП-а да састанак који је сазвао СНСД буде одгођен, Додик је казао да је можда разлог објективан.

- Разумијем да су људи заузети и њихово опредјељење да се састанемо. Разговарао сам са лидером СДС-а Вукотом Говедарицом о заказивању тог састанка и стално је говорио да то треба да урадимо у наредном времену и да треба нешто посебно да се организује, али сада смо дошли у позицију да је крајње вријеме да кажемо да то јесте или није - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, за нови понуђени термин неће послати позив, већ ће покушати да контактирају са руководством СДС-а и ПДП-а.

- Ако прихвате, написаћемо позив, а ако не прихвате, одредићемо други датум, али сматрам да све ово постаје безвезно. У суштини за састанак нису потребни позиви. Довољно би било да, сходно интересима које заједно имамо, рашчистимо ситуацију - рекао је Додик.

Он је истакао да нико у овом случају никога не тјера ни на шта.

- Ми имамо нашу репрезентацију у Сарајеву, она се састоји од онога што је СНСД окупио до сада. Ако ту уђу још СДС и ПДП, биће одлично, ако не уђу, имамо сасвим довољан капацитет да можемо да идемо даље - казао је Додик.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да ће са СНСД-ом разговарати о раду заједничких институција и да ће то бити добра прилика да се види каква су размишљања о будућности БиХ.

- Моћи ћемо да једни друге чујемо и размијенимо ставове. Имамо шта рећи и бићемо веома децидирани, као и увијек - рекао је Бореновић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица казао је раније за “Глас Српске” да цијене да двије највеће политичке партије имају о чему да разговарају, али да су због важности састанка тражили додатно вријеме за припрему.

Шаровић и НАТО

Коментаришући изјаву високог функционера СДС-а Мирка Шаровића да је циљ СНСД-а да у власт увуче СДС како би подијелили одговорност за пут ка НАТО-у, Милорад Додик је истакао да Шаровић не треба да претпоставља шта је циљ СНСД-а.

- Нека се он бави својом организацијом, а не нашом. Ми имамо јасне политике, препознајемо политичке догађаје и питања, креирамо одговоре и тих одговора се држимо. Ми немамо проблеме ни са НАТО-ом, нити са било ким, можда он има. Није потребно да се у јавном простору ствари на тај начин постављају прије него што разговарамо - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана