Додик - главна мета због сарадње са Путином

Срна
Додик - главна мета због сарадње са Путином

Бањалука - Циљ акције британских обавјештајаца, који долазе у БиХ, јесте компромитовање и напад на предсједника Републике Српске Милорада Додика и његове сараднике, односно серија режираних протеста и уличних немира како би се срушила власт и поставила подобна “западна гарнитура”, наводи се у документу који детаљно описује план британске обавјештајне службе у БиХ.

План обухвата и спречавање руског, наводно “злоћудног” утицаја, а Додик им је главна мета због братске и пријатељске сарадње са Владимиром Путином.


“Задатак јединице је јасан - невојним методама радити на промјени понашања и начина размишљања локалног становништва ради постизања политичких циљева”, наводи се у документу који је у посједу Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/.

Према наводима из документа, 40 британских обавјештајаца само су дио контингента 77. бригаде Команде снага за борбену подршку који ће бити у саставу мисије ЕУ “Алтеа”.

У документу се наводи да страни кројачи играју на дуге стазе, те да од свог плана неће лако одустати, чак и да актуелна власт Републике Српске у октобру поново добије подршку бирача.

О акцији су, како наводи РТРС, упознати лидери водећих бошњачких партија, Обавјештајно-безбједносне агенције, али и поједини лидери Савеза за промјене, нарочито Драган Мектић, који је почетком марта и посјетио Велику Британију, разговарао са представницима Дома лордова и састао се са баронесом Арминком Хелић, једном од највећих лобиста бошњачких интереса и промотером антисрпских ставова.

Политички аналитичар Рајко Васић сматра да би протести у Бањалуци могли имали двојак ефекат – краткорочни и дугорочни.

“Краткорочни, ако упали – упали, срушићемо власт и направићемо хаос, а дугорочни је тај да много таквих протеста на дуги рок скрнаве институције, убијају повјерење у њих и одузимају им легитимитет, што је и крајњи циљ свих ових кројача који су на Балкану растурили Југославију”, рекао је Васић.

Он сматра да је увођење народа у политичке игре опасно, те странкама које се, умјесто страначког програма, крију иза народа, предвиђа пораз.

“Они знају да немају политички програм који би понудили људима, већ покушавају да се ухвате са народом у коло, да им жнарод нађе и сватове и младу и да свира шаргијуж. Е, не може! СДС има одговорност, јер то није Српска демократска странка Сарајева, него Републике Српске и не може се крити иза народа”, сматра Васић.

Бројни аналитичари у Србији оцјењују да западни центри моћи желе да српски фактор ставе потпуно под контролу и да планирају удар на Републику Српску због избора, а Србију због Космета, те оцјењују да је акција добила своју прву фазу у Бањалуци.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да све што започне у Републици Српској планирано је да се прелије у Србију и да постане дио притиска на Београд.

“Недавно смо имали блокаде саобраћаја због наглог скока цене горива. У питању су неосноване блокаде. То се дешавало у Републици Српској, па се одмах прелило у Београд”, каже Анђелковић.

Стручњак за међународне односе Жељко Будимир оцијенио је да то што је БиХ предмет рада обавјештајних служби, није ништа ново јер на овим просторима дјелују деценијама, те да је опасно што је БиХ, у изборној години, постала велико политичко игралиште на коме велике силе остварју своје интересе.

“Српски политички актери су дочекали ово смутно вријеме за српски народ поново завађени. Ми покушавамо објективно да посматрамо и јасно је да политичка ситуација у БиХ изазива зебњу и страх”, рекао је Будимир.

Будимир каже да наводни утицај Русије не терену не постоји.

“Постоји дипломатска подршка Републици Српској од Руске Федерације и врло скромна економска присутност у енергетици”, навео је Будимир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана