Додик: У наредној години могуће повећати просјечну плату на 1.000 КМ

Срна
Додик: У наредној години могуће повећати просјечну плату на 1.000 КМ

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је са послодавцима разговарао о томе како повећати плате у Републици, изразивши очекивање да ће Српска успјети да у наредној години подигне просјечну плату радника на 1.000 КМ.

Додик је данас новинарима након састанка са представницима пословне заједнице који је одржан у бањалучком предузећу "Крајина клас" рекао да је овај користан и важан састанак организован захваљујући Унији удружења послодаваца Српске, на којем су размијењене идеје које би требало уградити у нову економску политику Српске.


"Ми из власти и реалног сектора смо на истом послу и промјена структуре привреде у Српској мораће да буде приоритет свих наших активности. Потребна је подршка реалном сектору у смислу технолошке обнове, као и растерећења опорезивања плата да бисмо побољшали стандард људи", рекао је Додик.

Он је навео да ће у наредном периоду бити рађено на конкурентности овдашњих услова за привређивање, као и на томе да се задрже људи у Српској.

"Оно што смо договорили са послодавцима у протеклом времену успјешно је реализовано, а остало је да се на том плану до Нове године усвоје још неки закони. Трагамо за начином како да координишемо мјере у Српској са онима које морамо имати на нивоу БиХ. Вјерујем да ћемо имати више иницијатива на том плану и да ћемо наставити конкретне разговоре по областима привреде", рекао је Додик.

Када је ријеч о дистрибуцији шумских сортимената, Додик је нагласио да је потребан други приступ јер је очигледно да постојећим није задовољан знатан број прерађивача дрвета.

"Предлагаћемо политику на нивоу БиХ о забрани извоза трупаца", најавио је Додик.

Предсједник Српске Милорад Додик данас се у насељу Дебељаци код Бањалуке састао са представницима пословне заједнице и посјетио погоне предузећа "Крајина клас", које је водеће пекарско и сластичарско предузеће у Српској.

Он је нагласио да у компанији "Крајина клас" види много уложеног труда и пословног ентузијазма управе и радника.

Осим Додика, ову фирму су посјетили кандидат за мандатара за састав нове Владе Српске Радован Вишковић, министар финансија Зоран Тегелтија и министар науке и технологије Ален Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана