Додик: Сутра захтјев за смјену свих Срба у заједничким институцијама

Срна
Додик: Сутра захтјев за смјену свих Срба у заједничким институцијама

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Сарајеву да ће као члан Предсједништва из реда српског народа већ сутра предузети мјере да се сви представници Срба у заједничким институцијама и Савјету министара смијене са тих позиција.

"Мислим да ми је народ дао манадат и да могу да то учиним. Ја ћу да у Сарајеву успоставим систем репрезентације Републике Српске онако како ми је народ дао мандат", рекао је Додик новинарима након церемоније инаугурације чланова Предсједништва БиХ.

Он сматра да што прије треба успоставити власт на нивоу БиХ.

Додик је поновио да је његов основни циљ у Предсједништву да буде враћен суверенитет БиХ тако што ће бити укинута функција високог представника и удаљене стране судије из Уставног суда.

"То ће да буде и мјера односа других према БиХ. Уколико то не буде, не видим разлога да се на неким другим питањима троши енергија", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, интервенционизам који је био до сада, био је штетан за БиХ.

"Направљен је систем који је у пат позицији и желим да тај систем буде деблокиран, али он сигурно неће моћи да буде деблокиран интервенционизмом било ког амбасадора, њиховим мијешањем у рад институција као што су Тужилаштво и Суд. Радићемо на томе да покушамо да пронађемо консензус без међународног интервенционизма", навео је Додик.

Према његовим ријечима, кључно мјерило успјеха биће очување мира и стабилности, али стабилности и мира нема са присутним међународним интервенционизмом.

"Морамо БиХ ослободити наметнутих процедура и тога да процедуре буду препрека за било коју инвестицију", рекао је Додик.

Он је најавио да не треба очекивати да ће као члан Предсједништва имати различит став од Србије на мултилатералниом и регионалним скуповима.

"Сматрам Србију земљом која је матична за наш народ и у том погледу ћемо да дијелимо те политике. Опредијељен сам за регионалну сарадњу ни успостављање мира", поручио је Додик.

Он је навео да је унапријед спреман да потпише било коју одлуку за развојни програм у Федерацији БиХ, али ће од колега тражити да то исто учине и за Републику Српску.

"Носим негативна искуства да смо прихватили и дали сагласност да се Клинички центар у Тузли реконструише, а када је то требало нисмо имали сагласност из ФБиХ, или кад смо требали да правимо гасовод нисмо добило дозволу да тај гасовод проведемо испод Дрине. Те ствари нећу толерисати", рекао је Додик.

Он је додао да су Хрвати у БиХ, прије лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, и хрватска држава напустилису консепт дејтонске конститутивности и довели Хрвате у незавидну позицију.

"Ја ћу се вратити на позицију изворне одреднице Дејтона. Хрватске раније политике од прије 10-15 година оставиле су Хрвате у БиХ потпуно незбринуте, препуштене саме себи гдје су високи представници дерогирали права у ФБиХ", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана