Dodik: Stranke iz Sarajeva pokušavaju da zaobiđu izborne pobjednike u Srpskoj

Srna
Dodik: Stranke iz Sarajeva pokušavaju da zaobiđu izborne pobjednike u Srpskoj

Banjaluka - Stranke iz Sarajeva opet pokušavaju da zaobiđu izborne pobjednike u Republici Srpskoj da bi našle za sebe povoljniju strukturu djelovanja na nivou BiH, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je naveo da se to vidi iz izbjegavanja formiranja Savjeta ministara, koje je bilo realno moguće završiti do kraja prošle godine.

“Imaju problem što sam ja član Predsjedništva i ne mogu me zaobići. Drugi je problem što su u delegaciji u Domu naroda od pet, koje šalje Narodna skupština, četiri iz SNSD-a, a znamo da svaku odluku koju donosi parlament BiH mora da potvrdi Dom naroda”, rekao je Dodik sinoć za ATV.

On je podsjetio i na zakonsku obavezu Predsjedništva BiH da u roku od 15 dana od formiranja kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predloži kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Dodik je naglasio da su s tim ciljem održane konsultacije sa političkim partijama, ali da Savjet ministara, ipak, nije formiran.

“Ne pravimo nikakve koalicije na nivou BiH. Idemo kao reprezentacija sa zastavom i dresom Republike Srpske i samo nas na taj način mogu prihvatiti”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da je smatrao sasvim normalnim da zastava Republike Srpske bude istaknuta tamo gdje se on kao predstavnik tog entiteta nalazi, kao i zastave ostala dva konstitutivna naroda, ali da to očigledno nekima predstavlja problem.

“Sada postoji zastava Srpske ispred, a ne samo u mom kabinetu, a nisu više istaknute dvije zastave BiH, koje su predstavljale BiH i FBiH koja tu zastavu prihvata kao svoju”, rekao je Dodik.

On je dodao da još na sjednicama Predsjedništva nije bilo dramatičnih političkih pitanja, ali da se nameće pitanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u /MAP/.

“Rekao sam da u Predsjedništvu ne postoji konsenzus o tome i da ono neće donijeti odluku o prihvatanju MAP-a. Onda su se usmjerili na priču o Savjetu ministara ne bi li pokušali da tu nađu nekoga od Srba ko bi glasao u Savjetu ministara u tehničkom mandatu za koje se zna kako su radili u protekle četiri godine”, rekao je Dodik i istakao da je ponosan što niko od predstavnika Srba nije prisustvovao sjednici Komisije za NATO integracije BiH.

Dodik je konstatovao da je BiH vježbalište o izgradnji države i državnih sistema i zemlja u kojoj je Ustav bitno narušen od visokih predstavnika.

“Na dnevni red će doći odredba Ustava u kojoj se kaže da BiH ima ovlaštenja koja su joj izričito data Ustavom, dok je sve ostalo dato entitetima. BiH po tome ne može imati Sud i Tužilaštvo, jer to nije izričito dato, kao ni Agenciju za istrage i zaštitu ili Oružane snage”, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je najviše nadležnosti preneseno u periodu od 2001. do 2005. godine, a da se najteže prenošenje desilo u fiskalnom sistemu formiranjem jedinstvene službe indirektnih poreza.

“U Dejtonskom mirovnom sporazumu mi smo fiskalni subjekt, a računi BiH trebalo bi da se pune samo dotacijama sa entitetskog nivoa”, podsjetio je Dodik i poručio da će u budućnosti morati da se pozabavi ovom reformom koja je bila nepoštena.

Govoreći o stanju u Srpskoj, Dodik je istakao da su realizovani mnogi projekti, ali da je najbitnije što je vraćena vjera u Republiku Srpsku.

On je naglasio da je auto-put od Gradiške do Doboja u dužini od 105 kilometara njegov ponos.

Dodik je rekao da bez auto-puteva nema razvoja i da će u narednih pet-šest godina biti izgrađen značajan dio auto-puta prema Drini, a da će kineska kompanija graditi graditi auto-put od Banjaluke do Prijedora.

Prema njegovim riječima, ove godine će biti završen i drugi dio Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, te izgradnja srednje škole i fakulteta na Paprikovcu, čime će biti zaokružen zdravstveni sektor.

Dodik je za ovu godinu najavio početak opsežne akcije u kojoj će u naredne dvije-tri godine biti obnovljene sve osnovne škole.

Dodik je rekao da je ponosan na uspješno stabilizovane finansije u Srpskoj i podsjetio da je održana redovnost u isplati plata i penzija. Snagu Srpske pokazaće okupljanje oko njenog rođendana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će snagu Republike Srpske pokazati okupljanje građana oko datuma njenog rođenja i istakao da je 9. januara važno svijetu poslati sliku o Republici koja se voli.

“Veoma je važno da na obilježavanje Dana Republike dođu i Banjalučani i građani iz cijele Republike Srpske i svi Srbi u blizini da budemo zajedno. Dolazak građana jeste ono što će učiniti taj dan značajnim. Okupljanje će pokazati našu snagu. Dan Republike je dan svih ljudi koji ovdje žive”, rekao je Dodik sinoć za ATV.

On je naglasio da je posebno važno da na proslavu Dana Republike izađu Banjalučani da bi o svom gradu poslali drugačiju sliku od one iz prethodnih dana.

“To će biti mjera odnosa Banjalučana prema Banjaluci koji vole ovaj grad i koji ga doživljavaju svim srcem i dušom”, istakao je Dodik.

Navodeći da je ponosan na narod kojem pripada i na njegove vrijednosti, predsjedavajući Predsjedništva BiH čestitao je svim Srbima i Dan Republike i predstojeći Božić, sa željom da proslave integrisani, u zdravlju, sreći i ljubavi.

Dodik je istakao značaj Božića koji okuplja ljude u ljubavi i poželio da taj praznik bude vjesnik sve sreće koju čovjek može da ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana