Dodik: Srpskoj neće pomoći podaništvo zapadu, već saradnja s Rusijom

Srna
Dodik: Srpskoj neće pomoći podaništvo zapadu, već saradnja s Rusijom

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da podaništvo nekim zapadnim zemljama, koje je sada prisutno, neće pomoći Republici Srpskoj, ali da partnerstvo sa Rusijom sigurno hoće.

Dodik je po okončanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu istakao da Republika Srpska ne smije odustati od dobrih odnosa sa Rusijom, te napomenuo da je to bazična stvar koju Srpska mora da gradi.


“Kada bi podlegli pritisku i došli u podaništvo zapadnim politikama, Republika Srpska ne bi dobila ništa od zapada, a izgubila bi jednu veliku Rusiju”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Dodik je istakao da je to računica koja u zbiru daje nulu, te da korist Republike Srpske od BiH nije nula nego ozbiljan minus, koji se gotovo svake godine knjiži zbog neefikasnog sistema, blokada i nametanja stalne konfuzije.

“Sve su to stvari koje moramo dobro među nama da razumijemo. Ja bih volio da se možemo okupiti svi, i mi koji smo u vlasti i opozicija, i da počnemo da razumijevamo o čemu se ovdje radi, a ne da s druge strane imamo samo pokazivanje podaništva, kao što to možemo da vidimo kroz niz mjera koje je Savez za promjene učinio u posljednje vrijeme”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da se Rusija nakon suočavanja sa sankcijama okrenula svojim resursima, te da subvencioniše raniji uvoz svojom proizvodnjom.

Prema njegovim riječima, na forumu u Sankt Peterburgu vidljiva je dominantna uloga Rusije i poznavanje međunarodnih otvorenih pitanja kao što je pitanje Irana, gdje smatra da se međunarodni poredak mora poštovati kroz postignute međunarodne ugovore.

Dodik je naveo da je stav Rusije da ono što je sada na sceni, a ide za tim da se raskinu sporazumi vezani za Iran, može da predstavlja ozbiljnu prijetnju, ne samo svjetskom miru za koji se zalaže, nego i prijetnju mnogim firmama kao što je francuski “Boing”.

“žBoingž ima ogromne ugovore sa Iranom i sada mora da prekine poslove da bi mogao da održi ugovore koje ima u Americi. Ako ne prekine ugovore sa Iranom, Amerika će uvesti sankcije žBoinguž”, istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana