Додик: Српска захвална Русији на подршци Дејтонском споразуму

Срна
Додик: Српска захвална Русији на подршци Дејтонском споразуму

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Српска веома захвална Русији за принципијелан став у погледу афирмације Дејтонског споразума.

“Посебну захвалност имамо за дугогодишње руско понашање у погледу Дејтонског споразума и у оквиру Савјета за примјену мира у БиХ и Савјета безбједности УН. Посебно смо захвални на уложеном вету на резолуцију која је осуђивала српски народ за геноцидне намјере. Захваљујем Русији у име Српске и српског народа. То ће остати вјечно уписано као доказ нашег пријатељства”, истакао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре у Бањалуци са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим.

Он је одбацио спекулације које говоре о лошем утицају Руске Федерације на подручју БиХ и Балкана.

“Руска Федерација је за нас пријатељ и желимо да развијамо односе на свим питањима. Српска није дозволила БиХ да уведе санкције Руској Федерацији и мислимо да би то угрозило наше интересе”, нагласио је Додик.

Према његовим ријуечима, једна од важних тема разговора била је и економија.

“Руски партнер остварује напредак у нафтној индустрији у Српској. Разговарали смо о сарадњи у истраживању налазишта нафте и изградњи фабрике гаса на основу споразума који смо потписали са жГаспромомж”, истакао је Додик.

Додик одликовао Лаврова Орденом Српске на огрлици

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је данас у Бањалуци министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Орденом Републике Српске на огрлици.
Додик је одликовао Лаврова за рад и изванредне заслуге на развијању и јачању свијести српског народа у борби за слободу и независност, као и за изузетно значајан допринос учвршћивању политичких и пријатељских односа Српске и Русије.

Свечаном уручењу одликовања у Административном центру Владе Српске присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов и чланови делегације Руске Федерације, министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић и прослављени режисер Емир Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана