Додик: Сарадња са Русијом не може бити ограничена било којим другим сарадњама

Срна
Додик: Сарадња са Русијом не може бити ограничена било којим другим сарадњама

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да сарадња Републике Српске и Руске Федерације није и не може бити ограничена било којим другим сарадњама, а односи са ЕУ не могу да буду науштрб оних са Русијом.

Након састанка са предсједником Савјета Федерације Федералне скупштине Русије Валентином Матвијенко, Додик је нагласио као посебно важну сарадњу Српске и Русије на политичким питањима, те захвалио руском предсједнику Владимиру Путину на јасном и уравнотеженом ставу када је ријеч о Дејтонском мировном споразуму у БиХ.


"Разговорали смо о низу политичких и економских питања, те исказали висок степен сагласности. Република Српска је задовољна и поносна на добре односе са Руском Федерацијом и желимо да их подигнемо на још виши ниво", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је захвалио на пажњи Руске Федерације према Републици Српској, истичући да је у претходним разговорима исказано пријатељство и уважавање по свим питањима.

"Желим да искажем захвалност Руској Федерацији, државим органима, компанијама и појединцима који су добро сарађивали са Републиком Српском и учинили веома квалитетним наше односе", поручио је Додик.

Према његовим ријечима, ово је била прилика да Матвијенкову упозна са одлучним ставом Републике Српске исказаним кроз Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности.

"Ми не радимо ни на једном питању у вези са учлањивањем у било који војни савез. Овдје је актуелно питање НАТО. Наша резолуција обавезује све институције и појединце у Српској да воде и исказују политику неутралности и према НАТО-у", нагласио је Додик.

Додик је навео да је економска сарадња двије земље веома интензивна, те да се огледа у сарадњи са компанијом "Зарубежњефт" у области нафтне индустрије, те "Гаспромом" у области гасне индустрије.

"Желимо да развијемо сарадњу по питањима реконструкције наших термоелектрана и постићемо у току маја споразум о томе. Разговарамо и о набавци хеликоптера за нашу полицију, али и низу других ствари за побољшање културних веза", истакао је Додик.

Додик је захвалио Руској Федерацији која одваја више од 50 државних стипендија за студенте из БиХ, од чега је највећи број из Републике Српске, за студирање у Руској Федерацији, што је доказ трајности двије земље.

"Изградња Руско-српског православног центра у Бањалуци, чији је централно мјесто изградња цркве у руском стилу, представља доказ наше повезаности. Окупићемо се око тог пројекта како бисмо показали наше братсво и приврженост српског и руског народа", поручио је предсједник Српске.

Додик је истакао да је сарадња двије земље у хуманитарној сфери најбоље била изражена у тренуцима када је Српска била изложена великим поплавама 2014. године.

"Тада смо у сарадњи са Амбасадом Руске Федерације у БиХ, од компанија које су осјећале одговорност и жељели да помогну, добили велику помоћ у опреми за санацију настале штете", навео је Додик.

Он је истакао да је јуче у Сант Петербургу потписан уговор између медицинских факултета из Бањалуке и Санкт Петербурга о сарадњи, што ће сигурно дефинисати нове односе важне за укупну сарадњу двије земље.

Додик је указао и на чињеницу да је Република Српска потписала низ споразума са Санкт Петербургом, Москвом, Њижегородом и другим мјестима у Руској Федерацији, која су веома заинтересовани да сарађују са Српском.

Он је нагласио да је Фонд здравственог осигурања Српске у сарадњи са произвођачима лијекова у Руској Федерацији постигао договор о набавци тих лијекова.

"Ти лијекови су произведени према стандардима ЕУ, али органи БиХ нису ставили на листе за могући увоз лијекове из Руске Федерције који би нама омогућили уштеду од 25 одсто за исте лијекове, истог квалитета", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана