Додик: Сачувати мир, стабилност и сарадњу свих вјерских заједница

Глас Српске
Додик: Сачувати мир, стабилност и сарадњу свих вјерских заједница

Ватикан - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је као веома важан данашњи састанак са папом Фрањом у Ваткану на којем су се сагласили да је веома важна сарадња између институција на различитим нивоима и БиХ и Републике Српске са Католичком црквом, те да је неопходна толераниција и сарадња са свим вјерским заједницама, и хришћанским и исламским.

Додик је рекао да је веома задовољан посјетом, да су разговарали о неким важним питањима у Европи и свијету, изразили жаљење због догађаја на Новом Зеланду и Шри Ланки, те поново афирмисали основне вриједности очувања стабилности, добре сарадње и љубави међу људима.

“Борба за очување мира у свијету једна је од доминантних тема о којима смо разговарали, потреби очувања породице, сарадњи између институција на различитим нивоима и БиХ и Српске са Католичком црквом”, рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да је папи Фрањи пренио поздраве Његове светости патријарха српског Иринеја.

“Папа је изразио задовољство чињеницом да је заједно са патријархом трасирао пут у вези са канонизацијом Алојзија Степинца кроз комисију коју су заједно формирали и начин на који ће се то одвијати”, рекао је Додик.

Он је навео да је Република Српска била незаобилазна тема и самом чињеницом да је у Ватикану била и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, као и да он примарно представља Српску јер је српски члан Предсједништва.

Додик је нагласио да је са папом разговарао и о томе на који начин се одвија сарадња институција кроз подршку Католичкој гимназији у Бањалуци, изградњу Дома за стара лица у Бањалуци, као и обнову цркве на Петрићевцу која је у завршној фази.

Он је нагласио да су се сагласили и да је неопходна толераниција и сарадња са свим вјерским заједницама и хришћанским и исламским.

“То је начин на који можемо ићи даље, не смије се дозволити оно што се догодило на Новом Зеланду и Шри Ланки јер ако то преузме свијет онда је свијет у додатном хаосу и нестабилности”,поручио је Додик.

Он је навео да је са државним секретаром Ватикана Пјетром Паролином било далеко више питања оперативног карактера.

“Разговарали смо и о питањима формирању власти на нивоу БиХ. Чињеница је да је то неуспјешан посао”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је државни секретар Ватикана савршено добро разумио конкретне проблеме.

“Било је разговора и о потреби да се донесе Изборни закон на нивоу БиХ. Упознао сам га да ми не видимо проблем зашто тај Изборни закон не би био донесен како би заштитио све заједнице”, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана