Dodik: Republika Srpska želi samo odbraniti svoj ustavni položaj

Glas Srpske
Dodik: Republika Srpska želi samo odbraniti svoj ustavni položaj

Istočno Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je BiH pred velikim izazovima, pri čemu Republika Srpska ne želi bilo šta sem odbrane svog ustavnog položaja, koji je jasno definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Mi se držimo tog dokumenta i smatramo da je u svim civilizovanim, demokratskim zemljama svijeta veoma važno poštovanje najvišeg akta te zemlje", rekao je Dodik na božićnom prijemu u sjedištu Republike Srpske.

On je podsjetio da Ustav BiH propisuje da BiH pripadaju nadležnosti koje su izričito date Ustavom i da nema drugog načina da BiH ima nadlženosti.

"Naravno, praksa je u BiH napravila nešto drugo i protiv te nakaradne prakse i nametanja rješenja visokog predstavnika moramo da vodimo našu političku i svaku drugu aktivnost", istakao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska bez ikakvog razloga dovedena u poziciju da je neko optužuje za opstrukciju.

"Republika Srpska je implementirala svoje izborne rezultate, formirala institucije i sve neophodne organe kako bi se mogli formirati i organi BiH", rekao je Dodik i dodao da je veoma loša praksa opstrukcija formiranja vlasti koja dolazi sa nivoa BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je božićni prijem priredio kako bi se pokazala sabornost srpskog naroda, privrženost miru i stabilizaciji, privrženost dobrim odnosima prema ljudima i svemu onome što praznici koji su proslavljeni iskazuju gotovo kod svih religija i naroda koji žive u BiH.

"Republika Srpska je nadavno proslavila svoj Dan Republike i ne treba niko da sumnja da će to nastaviti da čini u narednom vremenu. To nije protiv bilo koga niti da bi izazvalo bilo kakvu negativnu emociju, to je naš praznik i imamo pravo da ga slavimo", istakao je Dodik.

On je negirao priče da je ovo neustavan praznik i istakao da je donesen zakon koji određuje da je 9. januar Dan Republike.

"Žao mi je što se ogromna galama oko toga digla i mislim da to nije dobra poruka našim ukupno dobrim odnosima u BiH", poručio je Dodik.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, te premijer Srpske Radovan Višković, kao i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Prisustvovali su i predstavnici institucija Republike Srpske, lokalnih zajednica, institucija BiH, među kojima predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, te ministri u Savjetu ministara Marina Pendeš i Vjekoslav Bevanda, kao i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. 

Srpska posvećena sprovođenju izbornih rezultata

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska posvećena sprovođenju izbornih rezultata u BiH kako bi mogao biti nastavljen evropski put.

Ističući potrebu odlaska visokog predstavnika i stranih sudija iz BiH, Dodik je naglasio da evropski put ne smije biti uslovljavan pitanjima u vezi sa NATO-om.

"Nema konsenzusa o NATO-u, bez obzira na pokušaje nekih da prikažu kako je ranije donesena odluka o tome. To nije završeno, nije donesena odluka i biće loše za BiH ako ne bude sposobna da formira vlast na osnovu fer izbora. To je najveći mogući udarac za svaku zemlju, a posebno za BiH", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je podsjetio da o pitanju NATO-a postoji rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koja je obavezujuća.

"Naš problem vezan za NATO je što nas je bombardovao i u ratu se stavio na stranu naših protivnika, nanio ozbiljnu štetu srpskom narodu u materijalnim i ljudskim gubicima i što je navijački nastrojen za razgradnju Republike Srpske u političkom smislu", rekao je Dodik. 

Dodik izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg sastanka sa Putinom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo tokom današnjeg razgovora sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim što će se u Beogradu susresti i razgovarati sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Na sastanku u Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, Ivancov je upoznao srpskog člana Predsjedništva BiH o predstojećoj posjeti Putina Srbiji, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik i ruski ambasador u BiH razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiće Srbiju u četvrtak, 17. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana