Dodik: Razumijevanje za politiku zaštite srpskog naroda u BiH

Srna
Dodik: Razumijevanje za politiku zaštite srpskog naroda u BiH

Banjaluka - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, na kraju trodnevne posjete Mađarskoj, da Republika Srpska sada u Zapadu nailazi na razumijevanje za politiku zaštite Srpske i srpskog naroda u okviru BiH.

“Zaštita Republike Srpske i našeg naroda u okviru BiH je osnov naše politike. U tome nismo imali sagovornike na Zapadu, ali sada sa sigurnošću možemo da kažemo da se to promijenilo i da nailazimo na razumijevanje”, istakao je Dodik nakon posjete Mađarskoj tokom koje je razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

On je naveo da Orban vjeruje da će buduća politika EU biti usmjerena ka stabilizaciji i jačanju koncepta država članica, a ne njihovog razvlašćivanja i gubljenja suvereniteta.

“Orban i njegova partija traže partnere u tom, kojih u Evropi ima sve više. On vjeruje u EU, ali ne u dosadašnjem konceptu koji je doveo do toga da Evropa pravi probleme, a ne da ih, kao nekada, rješava”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u tom pogledu je politika očuvanja suvereniteta i poštivanja države i naroda koju realizuje Orban prepoznatljiva u Mađarskoj, a isto čine i zvaničnici Republike Srpske.

Dodik je rekao da je Orban jasno poručio da je potrebno jačati odnose sa BiH time što će se Mađarska daleko više orijentisati na saradnju sa Republikom Srpskom.

On je naveo da je danas sa Orbanom razgovarao o tome kako bi to moglo biti realizovano.

Dodik je izrazio zadovoljstvo sastankom sa Orbanom, dodajući da je razgovor bio otvoren i da je dogovoreno da bude uspostavljena dobra saradnja.

On je rekao da je veoma važno da su Srbija i Mađarska riješile odnos u pravcu podrške nacionalnim manjinama, te da je to doprinijelo relaksaciji sveukupnih odnosa.

“Orban smatra da je to osnova za uspostavljanje dobrih odnosa sa Republikom Srpskom i nastavak saradnje sa Sarajevom”, rekao je Dodik.

On je podsjetio na kontinuitet Orbanovih izbornih pobjeda koje traju od 2006. godine, kao i na to da je vlast u Mađarskoj naslijedio u veoma teškim okolnostima.

“Orban je naslijedio situaciju u kojoj je Mađarska bila pred bankrotom, ali su prošli kroz teške reforme i danas je međarska ekonomija jedna od četiri rastuće ekonomije u EU. Mađarska ima kontinuitet rasta i bilježi smanjenje stope nezaposlenosti. Sve je to rezultat odgovorne politike Viktora Orbana koji nije oklijevao da preduzme sve što je bilo neophodno u korist mađarskog naroda i države”, istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana