Dodik: Predlaganje mandatara u naredna dva do tri dana

nezavisne.com, Srna
Dodik: Predlaganje mandatara u naredna dva do tri dana

Banjaluka - Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da će se danas u Sarajevu održati sastanak vladajućih stranaka u BiH, te da se u naredna dva do tri dana može očekivati predlaganje mandatara.

Dodao je da će biti razgovora i o resorima te da bi bilo dobro da cijeli taj posao bude završen prije dolaska Johanesa Hana, evropskog koemsara za proširenje krajem ovog mjeseca.

Cvijanović: Srpska krupnim koracima ide naprijed

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Srpska krupnim koracima ide naprijed i da je opredijeljenost njenih najviših funkcionera i vladajuće koalicije da institucionalna i politička stabilnost ostane prioritet.

“U skladu sa ranijim dogovorom povećane su plate za prosvjetu od osam odsto, a za radnike Ministarstva unutrašnjih poslova za 10 odsto. Imali smo i usklađivanje penzija za nešto više od dva odsto što, uz ranije povećanje za 20 odsto, pokazuje opredijeljenost za poboljšanje standarda najstarije populacije”, rekla je Cvijanovićeva poslije sastanka u Banjaluci sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Srpske.

Ona je naglasila da nema zastoja u realizaciji infrastrukturnih projekata, te da je ponovo u fokusu izgradnja energetskih objekata, a da se Srpska vraća i izgradnji gasovoda.

“To će stvoriti uslove za nastavak razvoja Srpske da bismo što prije dostigli privredni rast od 4,5, pet ili šest odsto, čime bi bio poboljšan životni standard”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Vlada ostaje opredijeljena za poboljšanje demografske slike Srpske i dodala da će to biti realizovano zajedno sa aktivnostima koje je pokrenula kao predsjednik Srpske.

“Ostaje velika obaveza da se radi na jačanju privrede. Neophodan je veći broj radnih mjesta u realnom sektoru i potrebno je smanjivati administraciju. Plate se moraju i dalje povećavati. Zadovoljna sam što smo za vrijeme prethodne vlade uspjeli povećati plate svim zaposlenima. Sada pravimo pretpostavke da radimo na povećanju plata u realnom sektoru”, kaže Cvijanovićeva.

On je dodala da je na sastanku zaključeno da što prije treba formirati vlast na nivou BiH kako bi projekti i aranžmani bili realizovani, da građani ne bi trpjeli štetu.

Glavne teme sastanka bile su politička i ekonomska situacija u Srpskoj, 100 dana rada Vlade i formiranje vlasti na nivou BiH.

Sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik i potpredsjednici Vlade Srpske Radovan Višković, Anton Kasipović i Srebrenka Golić, lideri DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Demosa Nedeljko Čubrilović, te funkcioner NDP-a Vojislav Gligić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana