Додик: Предлагање мандатара у наредна два до три дана

nezavisne.com, Srna
Додик: Предлагање мандатара у наредна два до три дана

Бањалука - Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да ће се данас у Сарајеву одржати састанак владајућих странака у БиХ, те да се у наредна два до три дана може очекивати предлагање мандатара.

Додао је да ће бити разговора и о ресорима те да би било добро да цијели тај посао буде завршен прије доласка Јоханеса Хана, европског коемсара за проширење крајем овог мјесеца.

Цвијановић: Српска крупним корацима иде напријед

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Српска крупним корацима иде напријед и да је опредијељеност њених највиших функционера и владајуће коалиције да институционална и политичка стабилност остане приоритет.

“У складу са ранијим договором повећане су плате за просвјету од осам одсто, а за раднике Министарства унутрашњих послова за 10 одсто. Имали смо и усклађивање пензија за нешто више од два одсто што, уз раније повећање за 20 одсто, показује опредијељеност за побољшање стандарда најстарије популације”, рекла је Цвијановићева послије састанка у Бањалуци са највишим званичницима Републике Српске и предсједницима парламентарних странака које чине већину у Народној скупштини Српске.

Она је нагласила да нема застоја у реализацији инфраструктурних пројеката, те да је поново у фокусу изградња енергетских објеката, а да се Српска враћа и изградњи гасовода.

“То ће створити услове за наставак развоја Српске да бисмо што прије достигли привредни раст од 4,5, пет или шест одсто, чиме би био побољшан животни стандард”, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада остаје опредијељена за побољшање демографске слике Српске и додала да ће то бити реализовано заједно са активностима које је покренула као предсједник Српске.

“Остаје велика обавеза да се ради на јачању привреде. Неопходан је већи број радних мјеста у реалном сектору и потребно је смањивати администрацију. Плате се морају и даље повећавати. Задовољна сам што смо за вријеме претходне владе успјели повећати плате свим запосленима. Сада правимо претпоставке да радимо на повећању плата у реалном сектору”, каже Цвијановићева.

Он је додала да је на састанку закључено да што прије треба формирати власт на нивоу БиХ како би пројекти и аранжмани били реализовани, да грађани не би трпјели штету.

Главне теме састанка биле су политичка и економска ситуација у Српској, 100 дана рада Владе и формирање власти на нивоу БиХ.

Састанку са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник и потпредсједници Владе Српске Радован Вишковић, Антон Касиповић и Сребренка Голић, лидери ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић и Демоса Недељко Чубриловић, те функционер НДП-а Војислав Глигић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана