Dodik: Politički vrh Srpske ojačaće stav o vojnoj neutralnosti republike

Dodik: Politički vrh Srpske ojačaće stav o vojnoj neutralnosti republike 11.12.2018 22:53 | Srna

Banjaluka - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u petak, 14. decembra, biti održan sastanak svih političkih faktora u Republici Srpskoj da bi još jednom osnažili stav u vezi sa vojnom neutralnošću Srpske i nepripadanju vojnim savezima.

“Ulazak BiH u NATO nema moju saglasnost, što znači da takva odluka ne može ni biti donesena. U slučaju preglasavanja stavio bih veto i pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje se donosi konačna odluka”, naglasio je Dodik.

On je istakao da se sva rješenja koja je uspostavila međunarodna zajednica suprotno slovu Dejtonskog sporazuma nisu pokazala kao dobra.

“NATO je ovdje napravio vojno-oružane snage BiH da bi ih modelirao prema svojim potrebama i interesima, a ne da bi to bilo u funkciji BiH”, rekao je Dodik za RTRS.

On je poručio da Srbi nikada ne smiju oprostiti NATO-u što ih je bombardovao i zaboraviti da je taj vojni savez uticao na rezultat rata i da je neprijatelj Srba.

“NATO je uticao na satanizaciju Srba i preko Haškog tribunala pri čemu je kreiran proces krivice Srba i njihovog političkog i vojnog rukovodstva, dok drugi, kao što je Naser Orić, nisu odgovarali ni za konkretnu krivicu. Ta vrsta osnove za pomirenje nije moguća i neće se nikada desiti”, naglasio je Dodik.

On je upitao da li je pametno da BiH uđe u savez koji bi mogao sutra zaratiti sa Rusijom ili nekom drugom silom i ocijenio da BiH najviše odgovara da se ne miješa u to, iako su njegove kolege u Sarajevu ostrašćene kada je riječ o NATO-u.

“Bivši srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić potpisao je dokumenta u kojima se navodi da je NATO strateški cilj BiH, iako je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Stari sastav Savjeta ministara u kojem se još nalaze oni koji su pokazali da nisu skloni braniti interese Srpske, pokušava uraditi nešto na tom planu”, kaže Dodik.

Govoreći o vojnoj imovini, Dodik je rekao da je NATO i u tom slučaju bio nepravedan jer je postavio uslov da Srpska preda svoje kasarne u vlasništvo BiH.

“Nismo to uradili, u vezi sa tim smo se dugo borili. U Federaciji BiH su to uradili, ali njima je svejedno. To je napravljeno da uguši Republiku Srpsku i onda dođu neki i kažu da nema zavjere. Postoji zavjera međunarodnog faktora da uništi Srpsku. U to sam u potpunosti uvjeren”, tvrdi Dodik.

Prema njegovim riječima, s tim ciljem osnovan je i Sud BiH, koji ne postoji ni u Ustavu, ni u Dejtonskom sporazumu, a koji presuđuje u korist BiH po zakonu koji ne postoji.

“Taj kvazi sud ruši BiH. Može se prihvatiti da se formira neki oblik suda na nivou BiH, ali ne ovakav. To godinama ukazujem stranim diplomatama, ali oni samo idu dalje u čekanju mog odlaska i dolaska nekih drugih Srba poput servilnog Mladena Ivanića”, rekao je Dodik.

Govoreći o Oružanim snagama BiH, Dodik je napomenuo da je Srpska u jednom trenutku dala saglasnost za njihovo osnivanje i time unijela svoj subjektivitet, ali da sada nema nikakve koristi od njih, a izdvaja za njihovo finansiranje oko 140 miliona KM godišnje.

“Kada razmišljam o BiH u tom smislu, ona je, svakako, demilitarizovana”, naglasio je Dodik. 

Srpska ekonomski stabilna, snažna podrška Srbije i Rusije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je Republika Srpska ekonomski stabilna i da bilježi rast bruto domaćeg proizvoda, industrijske proizvodnje i ima stabilan budžet i izmirene gotovo sve obaveze prema budžetskim korisnicima.

“Ono što nam treba jesu nove investicije, ali iza sebe smo ostavili auto-put Doboj-Banjaluka i ponosan sam na to. Mnogi su bili skeptični da će to biti urađeno, ali sam još 2007. godine, dok sam bio u Vladi, ukinuo odluku da se vrši modernizacija postojećeg magistralnog puta do Doboja i tražio da se gradi auto-put”, rekao je Dodik.

On je dodao da slijedi nastavak izgradnje auto-puteva i najavio da će krajem ove sedmice biti potpisan ugovor za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor između preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i kompanije iz Kine, koja je za to dobila koncesiju.

“Moramo dalje da nastavimo i od Doboja. Naš glavni cilj jeste da dođemo do Drine i dalje da se povežemo sa Srbijom. Vjerujem da ćemo to uraditi u narednih šest, sedam godina”, napomenuo je Dodik.

On je naglasio da već sada građani koji putuju za Beograd, koriste auto-put do Doboja, koji dionicu skraćuje za 30 kilometara, a putarinu pojeftinjuje za 10 maraka u odnosu na auto-put kroz Hrvatsku.

Prema njegovim riječima, u toku je priprema projekata za izgradnju brzog puta od Zvornika, preko Milića i Vlasenice, te za auto-put od Vardišta prema Palama.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, Dodik je za RTRS rekao da je tačno da odnosi Republike Srpske i Srbije nikada nisu bili bolji, podsjetivši da Dejtonski sporazum daje mogućnost specijalnih veza.

“Te specijalne veze su gotovo neograničene u oblasti obrazovanja, kulture, privrede, komunikacija, visokog obrazovanja, energetike i svega onoga što je život. I mi to koristimo. Zahvalan sam predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za podršku koja je data Srpskoj. I ranije smo imali pozitivan verbalan odnos prema Republici, ali nikada nismo osjetili i praktičnu podršku”, naveo je Dodik.

On je naglasio da je Srbija dala 20 miliona evra da se širom Srpske grade vrtići, škole, domovi kulture i drugi objekti.

“U čitavoj priči nije najvažnija ona o novcu, koliko činjenica da je to podrška iz Srbije, što je Srbima u Srpskoj dalo viši nivo samopouzdanja. Niko od mene ne treba da očekuje da donesem bilo kakvu odluku protiv Srbije”, poručio je Dodik.

Ocjenjujući saradnju Srpske sa Rusijom, Dodik je rekao da će ona biti nastavljena na najbolji mogući način.

“Veoma sam zadovoljan što je ove godine u Banjaluci bila /predsjednik ruskog Savjeta Federacije/ Valentina Matvijenko, kasnije /ministar spoljnih poslova Rusije/ Sergej Lavrov, što govori o visokom poimanju Banjaluke i Republike Srpske na političkoj karti Rusije”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da se ove godine dva puta sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Vjerujem da ćemo tu dobru saradnju nastaviti i sa ove pozicije koju sad imam. Ne mogu da govorim precizno o tome da li će Putin doći u Banjaluku na otvaranje Rusko-srpskog centra, ali u tom pogledu postoji nada. Proljetos na sastanku sam mu to rekao, a on je rekao da ćemo se o tome naknadno dogovoriti”, istakao je Dodik.  © Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica