Додик: Политички врх Српске ојачаће став о војној неутралности републике

Срна
Додик: Политички врх Српске ојачаће став о војној неутралности републике

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће у петак, 14. децембра, бити одржан састанак свих политичких фактора у Републици Српској да би још једном оснажили став у вези са војном неутралношћу Српске и неприпадању војним савезима.

“Улазак БиХ у НАТО нема моју сагласност, што значи да таква одлука не може ни бити донесена. У случају прегласавања ставио бих вето и покренуо питање виталног националног интереса у Народној скупштини Републике Српске, гдје се доноси коначна одлука”, нагласио је Додик.

Он је истакао да се сва рјешења која је успоставила међународна заједница супротно слову Дејтонског споразума нису показала као добра.

“НАТО је овдје направио војно-оружане снаге БиХ да би их моделирао према својим потребама и интересима, а не да би то било у функцији БиХ”, рекао је Додик за РТРС.

Он је поручио да Срби никада не смију опростити НАТО-у што их је бомбардовао и заборавити да је тај војни савез утицао на резултат рата и да је непријатељ Срба.

“НАТО је утицао на сатанизацију Срба и преко Хашког трибунала при чему је креиран процес кривице Срба и њиховог политичког и војног руководства, док други, као што је Насер Орић, нису одговарали ни за конкретну кривицу. Та врста основе за помирење није могућа и неће се никада десити”, нагласио је Додик.

Он је упитао да ли је паметно да БиХ уђе у савез који би могао сутра заратити са Русијом или неком другом силом и оцијенио да БиХ највише одговара да се не мијеша у то, иако су његове колеге у Сарајеву острашћене када је ријеч о НАТО-у.

“Бивши српски члан Предсједништва Младен Иванић потписао је документа у којима се наводи да је НАТО стратешки циљ БиХ, иако је Народна скупштина Републике Српске донијела Резолуцију о војној неутралности. Стари састав Савјета министара у којем се још налазе они који су показали да нису склони бранити интересе Српске, покушава урадити нешто на том плану”, каже Додик.

Говорећи о војној имовини, Додик је рекао да је НАТО и у том случају био неправедан јер је поставио услов да Српска преда своје касарне у власништво БиХ.

“Нисмо то урадили, у вези са тим смо се дуго борили. У Федерацији БиХ су то урадили, али њима је свеједно. То је направљено да угуши Републику Српску и онда дођу неки и кажу да нема завјере. Постоји завјера међународног фактора да уништи Српску. У то сам у потпуности увјерен”, тврди Додик.

Према његовим ријечима, с тим циљем основан је и Суд БиХ, који не постоји ни у Уставу, ни у Дејтонском споразуму, а који пресуђује у корист БиХ по закону који не постоји.

“Тај квази суд руши БиХ. Може се прихватити да се формира неки облик суда на нивоу БиХ, али не овакав. То годинама указујем страним дипломатама, али они само иду даље у чекању мог одласка и доласка неких других Срба попут сервилног Младена Иванића”, рекао је Додик.

Говорећи о Оружаним снагама БиХ, Додик је напоменуо да је Српска у једном тренутку дала сагласност за њихово оснивање и тиме унијела свој субјективитет, али да сада нема никакве користи од њих, а издваја за њихово финансирање око 140 милиона КМ годишње.

“Када размишљам о БиХ у том смислу, она је, свакако, демилитаризована”, нагласио је Додик. 

Српска економски стабилна, снажна подршка Србије и Русије

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је Република Српска економски стабилна и да биљежи раст бруто домаћег производа, индустријске производње и има стабилан буџет и измирене готово све обавезе према буџетским корисницима.

“Оно што нам треба јесу нове инвестиције, али иза себе смо оставили ауто-пут Добој-Бањалука и поносан сам на то. Многи су били скептични да ће то бити урађено, али сам још 2007. године, док сам био у Влади, укинуо одлуку да се врши модернизација постојећег магистралног пута до Добоја и тражио да се гради ауто-пут”, рекао је Додик.

Он је додао да слиједи наставак изградње ауто-путева и најавио да ће крајем ове седмице бити потписан уговор за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор између предузећа “Аутопутеви Републике Српске” и компаније из Кине, која је за то добила концесију.

“Морамо даље да наставимо и од Добоја. Наш главни циљ јесте да дођемо до Дрине и даље да се повежемо са Србијом. Вјерујем да ћемо то урадити у наредних шест, седам година”, напоменуо је Додик.

Он је нагласио да већ сада грађани који путују за Београд, користе ауто-пут до Добоја, који дионицу скраћује за 30 километара, а путарину појефтињује за 10 марака у односу на ауто-пут кроз Хрватску.

Према његовим ријечима, у току је припрема пројеката за изградњу брзог пута од Зворника, преко Милића и Власенице, те за ауто-пут од Вардишта према Палама.

Говорећи о сарадњи са Србијом, Додик је за РТРС рекао да је тачно да односи Републике Српске и Србије никада нису били бољи, подсјетивши да Дејтонски споразум даје могућност специјалних веза.

“Те специјалне везе су готово неограничене у области образовања, културе, привреде, комуникација, високог образовања, енергетике и свега онога што је живот. И ми то користимо. Захвалан сам предсједнику Србије Александру Вучићу за подршку која је дата Српској. И раније смо имали позитиван вербалан однос према Републици, али никада нисмо осјетили и практичну подршку”, навео је Додик.

Он је нагласио да је Србија дала 20 милиона евра да се широм Српске граде вртићи, школе, домови културе и други објекти.

“У читавој причи није најважнија она о новцу, колико чињеница да је то подршка из Србије, што је Србима у Српској дало виши ниво самопоуздања. Нико од мене не треба да очекује да донесем било какву одлуку против Србије”, поручио је Додик.

Оцјењујући сарадњу Српске са Русијом, Додик је рекао да ће она бити настављена на најбољи могући начин.

“Веома сам задовољан што је ове године у Бањалуци била /предсједник руског Савјета Федерације/ Валентина Матвијенко, касније /министар спољних послова Русије/ Сергеј Лавров, што говори о високом поимању Бањалуке и Републике Српске на политичкој карти Русије”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да се ове године два пута састао са предсједником Русије Владимиром Путином.

“Вјерујем да ћемо ту добру сарадњу наставити и са ове позиције коју сад имам. Не могу да говорим прецизно о томе да ли ће Путин доћи у Бањалуку на отварање Руско-српског центра, али у том погледу постоји нада. Прољетос на састанку сам му то рекао, а он је рекао да ћемо се о томе накнадно договорити”, истакао је Додик.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана