Додик: Ово радимо због безбједности наших грађана

РТРС
Додик: Ово радимо због безбједности наших грађана

Бањалука - Предсједник Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и министар Драган Лукач обишли су радове на реконструкцији и изградњи нових полигона Центра за обуку, у бившој касарни Залужани. За ову намјену, Влада је издвојила шест и по милиона марака.

Ријеч је о јединственом комплексу, који ниједна полицијска агенција или министарство у региону нема на једном мјесту, поручио је министар Лукач. Предсједник Додик је истакао да на тој локацији нема ни руских, ни америчких ракета, и да ту неће слијетати руски авиони, нити "боинзи".

Обновљени комплекс за боље резултате. Реконструкцијом, некадашња касарна Залужани пружиће потпун капацитет за рад и обуку свих полицијских структура МУП-а. Само у овој години, Влада је издвојила три милиона за опремање простора, објеката и полигона за обуку. На реду је и спољно уређење.

"На тај начин ћемо подигнути капацитете опремљености и обучености МУП на много већи степен који до сада нисмо имали", рекао је Лукач. 

"Оно што јесте опредјељење Владе било да наш МУП добије један модеран центар, Центар за обуку, у логистичком и организационом смислу олакшаће функционисање МУП-а", изјавила је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

Опремање објеката, као и набавка оружја за МУП дио је безбједносног сегмента, на шта Република Српска има право. Реформе су узеле војску, али је Српска сачувала полицију, рекао је предсједник Додик поручујући грађанима да су безбједни.

"Видите да овде нема никаквих руских ракета, авиона, да нема боинга. Овдје се ради о обичним стварима, које су повезане са чињеницом да је специјала била до сада смештена у неусловним условима и шта ми радимо, чинимо све да побољшамо услове смештаја и рада специјалне полиције", истакао је предсједник Српске Милорад Додик.

И поново је испливало питање ко обучава полицијске снаге? Исток или запад? И да ли је Република Српска тако постала полигон за размирице на глобалном плану?

"Знате да смо углавном специјалне јединице радиле обуку са европским и америчким инструкторима. Наше специјалне јединице су обучене по најсавременијим свјетским стандардима и наставићемо тако да радимо", појаснио је Лукач.

"Нећемо престати са обуком и наоружавањем. Имамо властити програм обуке и ту долазе структуре са којима сарађујемо. Ако неко неће, не мора, а ако желе сарађиваћемо. Нећемо бити ничији полтрони ни експозитура", категоричан је Додик.

Ту је причу вјештачки испродуковао дио Међународне заједнице и опозиције, који настоје да укаљају углед Републике Срспке, каже премијерка.

"Република Српска је свјесна свог постојања и није дио глобалних размирица нити има потенцијала да то буде. Евидентно је да они који су направили бројне промашаје настоје да то правдају приписујући Српској све оно што она није и направљена је општа хистерија. Наше опредјељење је да ми опремамо МУП и сва наша пажња је усмјерена на то", поручила је Цвијановићева.

Додик је поновио да је процедура набавки пушака за потребе МУП-а спроведена по закону, као и да постоји сагласност бх.нивоа. Српска ће, каже, наставити са опремањем полиције, ма шта ко мислио. Истакао је да степен неодговорности и издаје из Сарајева према Републици Српској никад није био већи и да је достигао критичну тачку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана