Dodik: Ovaj vijek da bude vijek srpske slobode

Srna
Dodik: Ovaj vijek da bude vijek srpske slobode

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na centralnoj proslavi Dana državnosti Srbije u Orašcu poželio srećan praznik srpskoj državi i svim Srbima ma gdje bili, poručivši da je srpski narod bio stradalnički prošlog vijeka, a da ovaj treba da bude vijek srpske slobode.

"Nema boljeg mjesta da okupi Srbe od ovog gdje je na najbolji mogući način sublimirano ono što jeste istorijska težnja srpskog naroda, a to je težnja za slobodom", istakao je Dodik obraćajući se na centralnoj proslavi Dana državnosti Srbije.

Dodik je rekao da Srbi, koji su sav svoj nacionalni život proveli u neprestanoj borbi za slobodu, nisu proizveli samo jednog Karađorđa nego mnoge "Karađorđe" i mnoge znane i neznane junake koji su se borili za slobodu.

On je podsjetio da je srpski narod, koji je danas okupljen oko nacionalne ideje i države Srbije, ideje koja se zove sloboda i nacionalni ponos i identitet, kroz svoju istoriju morao da prođe mnoge zablude, a jedna od njih je bila Jugoslavija.

"Srbi su stvarajući Jugoslaviju htjeli da stvore slobodu i za druge, a ne samo za sebe, da bi ti drugi na kraju u raspadu bivše Jugoslavije stvorili svoje države, ali i nas vratili Srbiji", napomenuo je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da danas srpski narod ima svoje dvije države - Republiku Srbiju i Republiku Srpsku.

"Mi smo ponosno okupljeni oko ideje srpskog naroda i kao što je (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić rekao - nema hrvatskih, bosanskih ili nekih drugih Srba, nego postoji jedinstven srpski narod gdje god se nalazio i gdje god živio, sa svojom tradicijom, krsnom slavom, jezikom i pismom i sa svojim govorom srpskim", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da mu je čast što mu je data prilika da u ovom jedinstvenom danu za srpski narod - Sretenju i Danu državnosti Srbije pošalje poruke okupljanja i jedinstva, očuvanja srpskog identiteta i sjećanja na sva srpska stradanja, koja su bila ogromna.

"Srećan vam praznik koji je ovdje, u teškim uslovima i poslije nekoliko vijekova borbe za slobodu i trpljenja, okupio naše pretke koji su donijeli odluku o slobodi i bili sposobni samo nekoliko decenija poslije da iznjedre najsavremeniji ustav tog vremena ponude ga narodu. To govori o nama, o našim potencijalima", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je srpski narod dao mnoge velike ljude svjetskog formata, te da zato sa pravom danas može da proslavlja svoje praznike i govori o slobodi, jer je predvodnik te slobode na ovim prostorima.

"Okupljeni pod zastavama Srbije i Republike Srpske, neka živi Srbija i neka živi Republika Srpska, neka živi srpski narod ma gdje bio", poručio je predsjednik Republike Srpske.

Obilježavanju Dana državnosti Srbije, između ostalih, prisustvovali su i premijeri Srbije i Srpske Ana Brnabić i Željka Cvijanović, predsjednici parlamenata Srbije i Srpske Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, potpredsjednici parlamenata, te ministri u vladama Srbije i Srpske.

Prethodno je održan pomen, koji je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, sa vladikom šumadijskim Jovanom i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve (SPC), u sjećanje na sve ustanike koji su položili svoje živote za vjeru i otačastvo.

U Srbiji se danas i sutra nizom manifestacija obilježava Dan državnosti.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav moderne srpske države - Sretenjski ustav.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi crkveni praznik Sretenje za koji se u srpskom narodu vezuje niz običaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana