Додик: Одлуке Уставног суда о дану Републике Српске само више разградиле БиХ

Глас Српске
Додик: Одлуке Уставног суда о дану Републике Српске само више разградиле БиХ

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су апелације и одлуке Уставног суда БиХ у вези са обиљежавањем Дана Републике Српске само више разградиле БиХ и удаљиле је од тога да се изгради у неком функционалном и уставном смислу.

"То је политичка одлука, а Српска ће обиљежавати Дан Републике и то доводи до тога да се неће поштовати Уставни суд БиХ, као што се више и не поштује, јер је он легло зла и политички мотивисаног насиља у БиХ", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.


Предсједник Српске поручио је да странци не могу бити судије Уставног суда БиХ јер је то понижење за све, а прије свега за БиХ, због чега она не може успјети.

"Тај Уставни суд БиХ не служи више ничему, јер ће изгубити сваки кредибилитет, а већ је изгубио значење", закључио је Додик.

Према његовим ријечима, Српска се неће понижавати и чекати вијести из Сарајева хоће ли бити јединице Оружаних снага БиХ на предстојећем обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске у Бањалуци.

"То је ријешено чињеницом да је формирана почасна јединица Полиције Републике Српске која ће бити постројена у част Републике, а не било каквог појединца", рекао је Додик и додао ће она увијек бити изведена и постројена у свим манифестацијама поводом Српске или било које њене вриједности.

Он је подсјетио да је прошле године јединица Оружаних снага БиХ била доведена на обиљежавање Дана Републике Српске и стављена са стране, и није била дио манифестације, те поручио да Српска више не жели тако нешто.

"У сваком случају, цијенимо учешће припадника српског народа у Оружаним снагама БиХ и позивамо их да учествују у обиљежавању Дана Републике Српске", нагласио је Додик.

Додик је рекао да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић може да изведе јединицу Оружаних снага БиХ на обиљежавање Дана Републике Српске, појаснивши да она није дио манифестације, може бити постројена због њега, а не због Републике Српске.

"Позивам јавно Иванића да ту јединицу доведе и построји и биће прва у ешалону који ће манифестовати јединство Републике Српске. Ја да сам члан Предсједништва БиХ, довео бих је или не би било војске", истакао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да поштује Србе који раде у Оружаним снагама БиХ и да за разлику од Иванића нема ниједан проблем.

"Ако Иванић није способан да јединица учествује у званичној манифестацији и да буде постројена у име Републике Српске, а у Закону постоји одредба да баштини вриједности Војске Републике Српске, то значи да се не поштује закон. Сасвим је неприхватљиво да о томе одлучује неки референт у Сарајеву", нагласио је Додик.

Предсједник Српске закључио је да је потпуно непотребно да српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак политизују приче у вези са учешћем припадника Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука на обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске.

"Потпуно смо сигурни да Иванић неће донијети такву одлуку, јер он калкулише на том питању, а на том питању не смије бити калкулација. Ја ако и када будем члан Предсједништва БиХ видјећете како то иде", рекао је Додик.

Додик задовољан присуством опозиције на донаторској вечери

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство што су представници опозиције први пут након седам година присуствовали донаторској вечери у Бањалуци "С љубављу храбрим срцима".
"Друштво увијек има неке теме које су такве да не подносе подјеле. Мени је драго што сам тамо видио предсједника СДС-а Вукоту Говедарицу, предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића. Жао ми је што нису присуствовали Младен Иванић и Драган Чавић", рекао је Додик данас новинарима.

Он је истакао да је пун утисака због људи који су на овој манифестацији упорно звали телефоном, људи који су дошли из Београда, естрадних умјетника који су учествовали без икакве накнаде.

"Мислим да постоје дани када морамо сви бити заједно, као што је обиљежавање 9.јануара - Дана Републике Српске", истакао је Додик.

Он је рекао да је представнике опозиције позвао на пријем у Палату Републике поводом предстојећег обиљежавања Дана Републике Српске, подсјетивши да су прошле године опозициони лидери учествовали у обиљежавању Дана Републике.

У Бањалуци је у оквиру акције "С љубављу храбрим срцима" синоћ одржано осмо донаторско вече за прикупљање средстава за фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана