Додик: Одлазак у Брисел под теретом питања зашто није формирана власт у БиХ

Срна
Додик: Одлазак у Брисел под теретом питања зашто није формирана власт у БиХ

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да иде у Брисел на састанак са челним људима ЕУ како би покушао да гради партнерство.

“Видјећемо какви су планови ЕУ, која јесте важан фактор, али мислим да све више треба да буде измакнута из политичких одлучивања у БиХ”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да ће одлазак у Брисел бити под теретом питања зашто на нивоу БиХ још није формирана власт.

“То значи да ћемо моћи и мање да тражимо, јер морамо да објаснимо зашто нема власти, какви су односи, зашто је оваква ситуација, зашто је економска ситуација таква каква јесте, те зашто Предсједништво није испоштовало закон”, рекао је Додик.

Он истиче да је против било каквог притиска како би се формирала власт на нивоу БиХ.

“То је ствар коју ми сами морамо да урадимо. Постојала је могућност да се то уради и раније, међутим није, из неких разлога које сада можемо препознати, а то је прије свега у Федерацији БиХ (ФБиХ) око бошњачког политичког блока. Они нису имали консолидовану ситуацију”, рекао је Додик.

Он је истакао да у ФБиХ сада врше неке преговоре како би се формирала власт, прво у том ентитету, а онда и на нивоу заједничких институција, те додао да све то иде споро, а могло је брже.

“Што се нас тиче, ми смо овдје обавили све послове. Када је ријеч о Предсједништву, оно је спремно да предложи кандидата и мислим да смо то требали да учинимо како то закон налаже, а не да се сада, као неки који нису хтјели да то ставимо на дневни ред, као што су /Жељко/ Комшић и /Шефик/ Џаферовић, позивају на неке законе на другим мјестима”, рекао је Додик.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана