Додик: Обнова храма у Бихаћу доказ да Срби неће заборавити своју историју

Срна
Додик: Обнова храма у Бихаћу доказ да Срби неће заборавити своју историју

Бихаћ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данашње освештање Храма Свете Тројице у Бихаћу, који су у Другом свјетском рату порушиле усташе, доказ да српски народ неће заборавити своју историју.

“Без обзира на чињеницу да нас је овдје сасвим мало, иза нас је остала тешка историја страдања српског народа и зато је веома важно да смо се окупили око идеје да се обнови овај храм, који је данас освештан, уз присуство Његове светости патријарха српског Иринеја и великог броја људи”, рекао је Додик новинарима у Бихаћу.

Додик је подсјетио да је српски народ на овим просторима тешко страдао, те да је у Гаравицама само у два дана убијено више од 12.000 Срба.

“Сви су доведени из села у околни Бихаћа и побијени по пројекту Независне Државе Хрватске, да би комунистички режим наставио да игнорише постојање Срба на овим просторима. Данашња генерација људи, предвођена нашом црквом нашла је могућности, материјалних средстава и воље да се овдје обнови храм”, рекао је Додик.

Стари храм Српске православне цркве у центру Бихаћа подигнут је и освештан 1898. године, срушен је 1941. године у вријеме Независне Државе Хрватске.

Послије Другог свјетског рата на мјесту гдје је био храм подигнута је зграда општине.

Општина Бихаћ је тек 1987. године додијелила Српској православној цркви нову, али неадекватну локацију, неповољну за изградњу новог храма, са намјером да Црква од тога одустане.

Трудом и залагањем Његовог преосвештенства епископа бањалучког ЈеФрема темељи новог храма освештани су 26. јуна 1987. године. До 1992. године храм је подигнут до крова, али је почетак рата зауставио градњу.

У периоду од 1992. до 1995. године оштећена је купола храма, као и дијелови пода. Његова изградња је настављена почетком 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана