Додик: Нови Савјет министара неће бити формиран до краја марта

Срна
Додик: Нови Савјет министара неће бити формиран до краја марта

Сарајево - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас у Сарајеву да је усаглашено да сваком од три конститутивна народа припадну по три министарства у новом сазиву Савјета министара, као и да Савјет министара неће бити формиран до краја марта.

“Било би добро да Савјет министара буде формиран до краја марта и доласка комесара ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, али је то немогуће јер то процедуре не дозвољавају”, рекао је Додик новинарима након састанка са лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.

Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, истакао је да ће сједница Предсједништва бити сазвана када буде постигнут комплетан договор о формирању власти на нивоу БиХ.

“Мислили смо да ћемо нешто завршити, али они опет нешто затежу”, навео је Додик.

Он је потврдио да је на данашњем састанку усаглашена изјава о принципима за формирање власти у којој је наведено да се поштују Устав и закони, али и ставови свих релевантних нивоа власти у БиХ.

“Члан три изјаве каже да ће се наставити са интеграцијским процесима у складу са Уставом и законима, али и ставовима других нивоа власти у БиХ”, рекао је Додик.

Говорећи о Акционом плану за чланство у НАТО-у, он је нагласио да се до 2013. ништа није поштовало, а да је то сада одједном постало животно питање.

“Ми поштујемо став Народне скупштине Републике Српске која је рекла да пут у НАТО није у интересу Републике Српске и ми ћемо се тако и понашати. Ако неко очекује да ћемо тај став промијенити да бисмо ушли у Савјет министара, хвала им онда за Савјет министара”, рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је поновио да су код формирања Савјета министара јасне процедуре након избора.

Према његовим ријечима, усаглашено је да од девет министарства у Савјету министара по три припадну сваком од три конститутивна народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана