Dodik: Nisam protiv dejtonske BiH, ali jesam protiv ove koja je nikakva

Srna
Dodik: Nisam protiv dejtonske BiH, ali jesam protiv ove koja je nikakva

Sarajevo - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije protiv dejtonske BiH, ali jeste protiv ove BiH, jer ona nije dejtonska, već nikakva BiH.

"Ovo nigdje ne ide, ovo će se sunovratiti. Moja uloga je da izbjegnem bilo kakvu vrstu nasilja ovdje, ali 'ovo' je propalo. BiH se ne može držati na ljepilu koji se zove nekoliko ambicioznih ambasadora koji žive u Sarajevu. Ja sam spreman na bazi dogovora između nas, Bošnjaka, Hrvata, da se maknu stranci iz dogovora", istakao je Dodik za N1.


On je konstatovao da se ambasadori u BiH miješaju u unutrašnje stvari zemalja, nisu mnogo toga dobrog donijeli i da stoje iza koncepta unitarizacije, muslimana, Bošnjaka, ali da s njima moraju svi da komuniciraju.

Na pitanje da li će razgovarati sa budućim američkim ambasadorom i ko će koga da zove ako Brajan Hojt Ji dođe u BiH kako se spekuliše, Dodik je rekao da neće on doći i da se ambasador kad dođe u neku zemlju javi institucijama vlasti.

On je naglasio da je Amerika jaka zemlja, da je poštuje i da ne vjeruje da je nasjeo na priču da se predsjednik SAD Donald Tramp neće miješati u unutrašnje stvari zemalja.

"Biće mi žao ako sam nasjeo. Vjerujem da će se novi predstavnici SAD u regionu ponašati na taj način. Ovo što su dosada radili je direktno petljanje u sve i svašta. Uvijek sam spreman da pričam sa svakima američkim ambasadorom, ali nisam spreman da mi dođe, sjedi tu i kaže moraš to i to da uradiš", naglasio je Dodik.

On je ponovio da je apsolutno spreman da razgovara sa američkim amabasadorom, da uvažava Ameriku i da mu nije problem razgovarati, ali da sadašnji ambasador nije ni došla u BiH, a bila je protiv Republike Srpske.

Na pitanje da li je on čovjek ruskog predsjednika Vladimira Putina i da li vodi prorusku i antinatovsku politiku, Dodik je rekao da je dijete svojih roditelja i ničiji drugo, te naglasio da poštuje predsjednika Putina i da je ponosan na činjenicu da može da se s njim sretne nekoliko puta godišnje.

Što se tiče Nato saveza, predsjednik Srpske je rekao da su i Mladen Ivanić i Mladen Bosić i mnogi govorili "Nato nas je bombardovao, ne želimo granicu na Drini".

"Srpski narod ima pamćenje. Šta sad, ja nisam protiv, ali nisam ni za. Mi smo rekli da se ne svrstavamo u tom pogledu, onda su rekli nemate pravo, ali kako ćete odvesti Bosnu u Nato ako mi nismo za? Naravno da ne možete to da uradite. Ja računam da je opozicija, iako nije bila uz Deklaraciju o vojnoj neutralnosti, dio konsenzusa po tom pitanju. Jednog dana narod će otići na referendum i reći je li za. Ja to poštujem", rekao je Dodik.

On je dodao da Nato nije uvjerio Srpsku da je objektivan s obzirom na, kako je rekao, otimačinu imovine u Republici Srpskoj, lokacija u Han Pijesku data je BiH, a Nato je potrčao da kaže da je to u redu, jer njih nije briga za lokalno zakonodavstvo i pravosuđe.

"Prema tome, Nato kad bude objektivan i ne bude politički motivisan možda ćemo razgovarati, sarađivati, nikakav problem, ali dok je politički motivisan za koncept unitarne BiH, onda izvinite mi nismo za to. Oni ruše ustavni poredak BiH", naglasio je Dodik.

On je rekao da će, ako postane član Predsjedništva BiH, zakletvu polagati u Banjaluci, a na posao ići u Istočno Sarajevo, te da će broj vojnika u Oružanim snagama BiH smanjiti na 3.500.

"To su samo neke od mogućih mjera", rekao je Dodik i najavio da će zvaničnu potvrdu o eventualnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH saopštiti 18. maja.

On je ocijenio da Predsjedništvo BiH ne treba da bude neki politički monstrum, nego tijelo koje će vratiti nadležnosti Republici Srpskoj.

Dodik kaže da mu nisu interesantni ni Željko Komšić /lider DF-a/, ni neki drugi političari koji pretenduju da budu članovi Predsjedništva BiH, jer ne želi da nagađa ko bi mogao da bude član Predsjedništva BiH, dodajući da niko nikome ne treba da nameće "svog" člana Predsjedništva BiH.

"Ako je Ustav rekao da Hrvat ide, biraju ga Hrvati. Ne mogu da ga biraju Bošnjaci. Najbolje bi bilo da se nađe rješenje za Izborni zakon i da izbori uđu u potpuno legitimnu fazu. I ako ne dođe do dogovora, mi tražimo da se dese izbori, jer će Republika Srpska izabrati i parlament i Vladu do Nove godine, a ako u FBiH ne može - mi nismo spremni da budemo kolateral te sitacije. Hrvatima treba prepustiti da biraju svoga člana Predsjedništva, a ne kao što je bilo dva puta biranje Komšića", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Mladen Ivanić na izborima za člana Predsjedništva BiH pobijedio Željku Cvijanović zahvaljujući bošnjačkim glasovima, napomenuvši da to jeste legalno, ali nije legitimno.

Komentarišući tvrdnju da je na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske više od 15 puta rekao "BiH" umjesto Bosna i Hercegovina i da li je to bilo slučajno ili namjerno kao odgovor Bakiru Izetbegoviću na korišćenje termina "RS", Dodik je naglasio da je govorio namjerno BiH i kada drugi budu govorili puni naziv Republika Srpska, a ne "RS" ili "manji entitet" i on će govoriti Bosna i Hercegovina.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da je Udruženje "Srbska čast" paravojska, Dodik je rekao da ne želi da komentarišem njegove izjave, jer je očigledno da Mektić kada mu neko od novinara dobaci nešto izlazi na konferenciju za novinare.

"Ministar, bez obzira koji, kada izađe sa neprovjerenim podacima je nešto što uliva loš osjećaj kod ljudi. On ima svoj način rada u koji ne želim da ulazim, ali provjerite šta je prije govorio i šta je sada istina. Kada jedan ministar izađe i kaže nešto kao što je Mektić ovih dana, za to trebaju dokazi, a ne da ga novinari hrane informacijama ili slikama", rekao je Dodik.

On je naglasio da nisu tačne informacije da su članovi ovog udruženja učestvovali u defileu povodom Dana Republike u Banjaluci.

"U Srpskoj nema nikakvih paravojnih formacija", rekao je Dodik i naglasio da ta priča služi za dnevno-političke potrebe da se diskvalifikuje obilježavanje Dana Republike i da se stavi ljaga na sam taj dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana