Додик: Нико у Српској није тражио да га заштите британски војници

Срна
Додик: Нико у Српској није тражио да га заштите британски војници

Прњавор - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да нико у Републици Српској није тражио да га штите британски војници, а, ако је то учинио неко са нивоа БиХ, мораће да објасни зашто.

"Органи Републике Српске то не требају, нити је то ко тражио. Ако је то самостално урађено од Британаца онда је то мијешање у унутрашње ствари овдје и то је акт раван упаду у ову земљу", рекао је Додик новинарима у Прњавору.

Коментаришући могућност разматрања Приједлога закона о страним донацијама у Народној скупштини Републике Српске, Додик је рекао да то није ништа неуобичајено и да су многе земље то питање регулисале.

Додик је нагласио да је евидентно да се у јавности дискутује о томе да разни странци овдје нешто покушавају и истакао да је таква и информација да Велика Британија шаље своје војнике да би наводно омогућила безбједно окружење у БиХ.

"Свима је јасно да се злоупотребљавају средства наводних невладиних фондова, који су у ствари владине организације, а која се дају разним организацијама овдје. Јасно је да су такве организације усмјерене ка дестабилизацији друштва у цјелини, а не развоју демократије и оног што они пропагирају", навео је Додик.

Према његовим ријечима, нико им не брани да наставе даље да раде, само што ће то морати да се евидентира и контролише са становишта обавјештавања јавности ко је шта добио и како шта ради.

Британски "Тимес" објавио је информацију да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО у БиХ како би "спријечили руско мијешање у октобарске изборе".

У Амбасади Велике Британије су навели да та информација није тачна, већ да је Велика Британија одговорила на захтјев оперативног команданта ЕУФОР-а за упућиување додатних 40 војника како би се унаприједили капацитети ЕУФОР-а за преглед ситуације и пружила подршка команданту у његовој мисији осигурања сигурног окружења у БиХ.

Инцко - фактор нестабилности у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да је високи представник Валентин Инцко фактор нестабилности у БиХ и да би коначно требало да се види на који начин треба тај проблем ријешити.
Коментаришући Инцкову изјаву да су "СНСД и ХДЗ странке које раде против институција БиХ", Додик је новинарима у Прњавору рекао да је очигледно да Инцко нема шта да ради.

"Шта рећи о човјеку који каже: `Све је легално, легитимно, али ја мислим...` Нема он шта да мисли, он је давно завршио своју мисију", поручио је Додик.

Што се тиче осталих у међународној заједници, каже предсједник Српске, они очигледно покушавају да врате старе теме на којима су мислили да направе велике политике.

"Те старе теме као што су оружје и паравојске, нису прошле и они покушавају да то поново врате", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана